Сигнализирай!

Ще успеят ли Сърбия и Косово да решат спора си за регистрационните номера?

Gospodari.com
Gospodari.com
22.11.2022 г.
18
0

Ще успеят ли Сърбия и Косово да решат спора си за регистрационните номера?

Премиерът на Косово Албин Курти се съгласи да отложи с 48 часа изпълнението на решението да бъдат глобявани граждани със сръбски регистрационни номера на колите си. Този компромис идва след заявка на американският посланик снощи.

Курти написа в Twitter:

"Благодаря на американския посланик Ховениер за неговата ангажираност. Приемам искането му за 48-часова отсрочка, преди да започне налагането на глоби за незаконни автомобилни номера. Щастлив съм да работя със САЩ и ЕС за намиране на решение през следващите два дни".

https://twitter.com/albinkurti/status/1594837899299770368?cxt=HHwWgMC-4dOngKIsAAAA

Сърбия и Косово не успяха да решат спора си за регистрационните номера na преговорите с посредничеството на Брюксел. Косовската полиция щеше започне да налага глоби от 150 евро на притежалите на сръбски регистрационни номера от днес.

Европейският съюз (ЕС) и Сърбия предупредиха за възможна ескалация в Косово, след като преговорите с посредничеството на Брюксел между двете страни не даде резултат.

Сърбия: ЕС е част от миналото, Русия е бъдещето

Разговорите между Белград и Прищина с посредничеството на Брюксел не са били ползотворни

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика, заяви, че многочасовите разговори между Белград и Прищина не са били ползотворни. Сръбският президент Александър Вучич е приел предложенията, докато министър-председателят на Косово ги е отхвърлил.

Борел също така каза, че очаква Косово незабавно да спре следващите етапи от подмяната на регистрационните номера.

"От миналото лято се занимаваме с постоянно управление на кризи, опитвайки се да избегнем редуването на изкуствени крайни срокове... от краен срок до краен срок, от криза на криза. А това означава, че така и не се заехме с истинския проблем - нормализирането на отношенията. Това би разрешило и предотвратило подобни кризисни ситуации. Първопричините далеч надхвърлят регистрационните номера. Много ясно казах и на двете страни, че не можем да продължаваме така, че този омагьосан кръг от криза и срокове трябва да спре", заяви той.

Вучич: Ще настане ад на земята, ако се стигне до въоръжен конфликт между Сърбия и Косово

iStock
Ще се стигне ли до въоръжен конфликт в Косово?

Александър Вучич също коментира казуса: "Току-що получихме последните разузнавателни данни. Ситуацията е много тежка, буквално е на ръба на конфликта. Основното ми послание ще бъде да направим всичко възможно, за да запазим мира. Говоря за посланието към сърбите от Косово. За да не сме виновни ние сърбите. За да не провокираме никого и нищо."

От своя страна премиерът на Косово Албин Курти заяви: "Готов съм да идвам тук и да провеждам срещи, за да се стигне до крайна сделка с пълно нормализиране на отношенията, реципрочност и други въпроси като този с регистрационните номера. Но едното не може да стане без другото. Не можем да бъдем безотговорни и да не се занимаваме с реалните проблеми. Не бива да се превръщаме в държавни ръководители, които се занимават само с номера на автомобили и не говорят как да нормализират отношенията си."

Видео: НОВА

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.