Сигнализирай!

Гладоморът в СССР бе признат от Германия за геноцид срещу украинците

Gospodari.com
Gospodari.com
01.12.2022 г.
41
0

Гладоморът в СССР бе признат от Германия за геноцид срещу украинците. Бундестагът гласува резолюцията с голямо мнозинство и призова немското правителство да продължи да демонстрира подкрепата си към Киев, предава СЕГА.

Според Бундестага Гладоморът е част от историческия период на най-страшните престъпления срещу човечеството в Европа

Германският парламент прие резолюция, с която на практика призна Гладомора в СССР между 1932-1933 г. за геноцид над украинския народ. За това съобщава пресцентъра на Бундестага. Документът е внесен от членове и на управляващата, и на опозиционната коалиция. Озаглавен „Гладоморът в Украйна: припомняне – памет – предупреждение“, той бе приет с голямо мнозинство.

Wikipedia

„Милиони хора в Украйна са станали жертви на това целенасочено и масово изтребление чрез глад. Масовата смърт от глад не е резултат от лошата реколта, а е отговорност на политическото ръководство на Съветския съюз под Йосиф Сталин. В този смисъл Гладоморът представлява престъпление срещу човечеството“. Това гласи резолюцията.

Сенатът на Чехия обяви руските военни престъпления в Украйна за геноцид

Отбелязано е, че от една страна гладът „е пряко следствие от политиката на насилствена колективизация на селяните“. От друга страна, „целта на масовите убийства от глад е политическото потискане на украинската национална идентичност“. Цяла Украйна е била засегната от глада и репресиите, не само регионите със зърнопроизводство, отбелязаха депутатите.

"От днешна гледна точка се налага историческа и политическа оценка за геноцид. Германският Бундестаг споделя тази класификация", пише в документа.

Според Бундестага Гладоморът е част от историческия период на най-страшните престъпления срещу човечеството в Европа, заедно с Холокоста, чиято жестокост е невъобразима.

Червен влак“ от каруци от колхоза „Вълна на пролетарската революция“ в с. Алексиевка, Харковска област през 1932 г. „Червените влакове“ отнасят първата реколта за сезона в държавните депа. По време на Гладомора тези бригади са част от политиката на съветското правителство за отнемане на храна от селяните./Wikipedia
Съществуват европейски дипломатически доклади и отделни съобщения в пресата, но Европа е готова да си затвори очите за това в името на евтино зърно

Ето какво още гласи резолюцията: "Гладоморът е систематично отричан в Съветския съюз и върху тази тема има табу. Споменаването му се е наказвало. Прикриването на информация за глада започва още във времената на прилагането му. Книги за смъртта са унищожени, критично настроени длъжностни лица са отстранявани, а на журналистите е забранено да пътуват до засегнатите региони. В множество европейски страни съществуват дипломатически доклади и отделни съобщения в пресата за масовия глад в СССР. Същите тези обаче си затварят очите, особено след като за тях е било изгодно да внасят евтино зърно от Съветския съюз.“

„Повече от всякога в тези дни на незаконна и агресивна война на Русия срещу Украйна, която в същото време представлява нападение срещу нашия европейски мирен ред и ценности, ние се застъпваме за това да няма повече място за великодържавнически стремежи и за потисничество в Европа."

България официално встъпи в делото Украйна-Русия в Хага

Подкрепата за Украйна не е под въпрос

Бундестага призова федералното правителство да продължи да поддържа политически паметта на жертвите на Гладомора. Международната видимост на събитията от 30-те години на XX в. също според депутатите е от ключово значение. Различни образователни инициативи биха спомогнали за тази цел. Парламентът също така призова кабинета да продължи с категоричното си противопоставяне на всякакви опити за „лансиране на едностранчиви руски исторически наративи“. Политическата, финансова, хуманитарна и военна подкрепа за Украйна също са насърчавани и одобрявани от Бундестага. Те посочват Украйна за "жертва на агресивната война на Русия, която нарушава международното право, и на империалистическата политика на Владимир Путин".

Байдън: Путин е диктатор, който извършва геноцид

През 2019 г. на уебсайта на Бундестага бе регистрирана петиция с искане Гладоморът в Украйна да бъде признат за геноцид. За това припомня Cordonua.com. Петицията събра необходимия брой подписи за разглеждане.

Сред държавите, които досега са признали Гладомора за геноцид над украинците, са Австралия, Грузия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, САЩ, Унгария, Португалия, Ирландия, Молдова, както и Ватикана.

Видео: DWNews

=

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.