Сигнализирай!

ПП и ДБ изземат службите на президента със законопроекти

Gospodari.com
Gospodari.com
01.12.2022 г.
23
0

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) изземат службите на президента със законопроекти, които елиминират ролята на държавния глава при назначаването на шефове на службите, главния секретар на МВР, както и контрола му върху Националната служба за охрана (НСО).

Ако законовите промени, внесени в парламента от двете формации, се приемат, това ще стане реалност. Според ПП и ДБ това е част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството в случай, че се стигне до втори мандат. Ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство, мандатът ще бъде връчен на ПП.

ПП и ДБ са готови да сформират правителство на малцинството (видео)

Председателите на ДАНС, ДАТО, СВР и ДАР да се назначават от МС по предложение на премиера

Промените в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" предлагат председателите на ДАНС, ДАТО, СВР, ДАР да се назначават от Министерския съвет (МС) по предложение на премиера. Според ПП и ДБ това съотвества на Конституцията. Това е защото МС осигурява обществения ред и националната сигурност. МС още осъществява общото ръководство на държавната администрация и на въоръжените сили. Преди назначенията се предвижда изслушване на кандидатите в съответната ресорна комисия в Народното събрание (НС) с цел повече прозрачност и обективност.

Политическите формации настояват за гаранции, че правителството ще поеме пълна политическа отговорност по време на кризи, застрашаващи националната сигурност на страната. ПП и ДБ определиха това предложение като "наложително" в контекста на развитието на ситуацията в Украйна и бежанския натиск. Според тях защитата на националната сигурност трябва да е основен приоритет на правителството. Правителството обаче не може да проведе ефективно тези политики, лишено от правото за пряко назанчение на председателите на ДАР, ДАТО, СВР и ДАНС. Законопроектът обаче не ограничава правомощията и информацията, която президентът има и получава във взаимодействието си с тези органи.

Иванов и Радев се захапаха в Президентството (видео)

БулФото
Секретарят на МВР да се назначава от МС по предложение на премиера

Подобни промени се предлагат и в Закона за Министерството на вътрешните работи със сходни мотиви. Те предвиждат секретаря на МВР да се назначава от МС по предложение на министър-председателя, а не на президента.

Кирил Петков: Защо Вашингтон, а не София наложи санкции на Пеевски
БулФото
НСО да бъде прехвърлена към министъра на отбраната

В Закона за Националната служба за охрана пък се предлагат промени, които да я прехвърлят към министъра на отбраната. Законопроектът предвижда и задължителната охрана на висши длъжностни лица да се намали до 1 година след освобождаване на поста. Изключения се правят единствено ако има необходимост охраната да продължи. Предлага се и стесняване на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството. Промените предвиждат те да бъдат охранявани само по време на събития, представляващи източник на повишен риск.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.