Сигнализирай!

България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, заяви Петков

Gospodari.com
Gospodari.com
02.12.2022 г.
27
0

България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген. Това написа в своя Facebook профил съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Петков коментира позицията на Нидерландия, която остава против приемането на България в Шенгенското пространство, но дава зелена светлина за Румъния и Хърватия.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" обяснява, че само преди седмица е провел разговор с нидерландския премиер Марк Рюте.

https://www.facebook.com/kiril.petkov.104/posts/pfbid02qZb2fE1763Nd9iwo8XTfWFAHMsqTXLUqL3FCs8SVJxDe6wsrNaZRDsueqHN7oXd8l

Нидерландия пуска Хърватия и Румъния в Шенген, но не и България

„Преди седмица открито разговарях с холандския министър-председател Марк Рюте и настоях да се отчетат решителните стъпки, които последното редовно правителство на страната предприе, както и обвързващите ангажименти по ПВУ за осигуряване на върховенство на правото и решителна борба с корупцията. Подчертах готовността на ПП да работи за тези цели, независимо от позицията ни в парламента, както и за гарантиране на сигурността на границите ни. България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген“, посочва Петков в публикацията си.

По-рано в петък стана ясно, че Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство. Ще блокира обаче приемането на България.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 8 декември.

На нея министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Дори една държава да е против, България няма да получи разрешение.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване.

Австрия също е против приемането на България. Възможно е противопоставяне и от страна на Швеция.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.