Сигнализирай!

Финалистът спечели първите дузпи на Мондиала

Gospodari.com
Gospodari.com
05.12.2022 г.
14
0

Хърватия изтръпна, но се класира на четвъртфинал на Световното първенство в Катар. Това стана след елиминирането на Япония след първите дузпи на Мондиала.

Изненадващо Япония нанесе първия удар в мача. "Самураите" откриха в края на първото полувреме чрез Дайзен Маеда. В началото на втората част Иван Перишич изравни. Така той отбеляза десетото си попадение на голям шампионат. Няма негов сънародник, който да е вкарвал по-често на Европейски или Световни първенства.

Източник: FIFA

Повече голове в редовното време не паднаха. Така за първи път на Мондиала в Катар мач влезе в продължения. Япония и Хърватия не излъчиха победител и в тях. В жребия преди дузпите капитанът на Япония Мая Йошида избра отборът му да ипълнява първи. Така статистическото предимство отиде за Хърватия. При последните шест случая, в които се е стигало до наказателни удари за определяне на победител, ликуващ е бил тимът, изпълняващ втори.

Случаят отново бе такъв. В герой за "шахматистите" се превърна вратарят Доминик Ливакович. Стражът на Динамо Загреб парира три от четирите изпълнения на съперника. За Хърватия точни бяха Никола Влашич, Марсело Брозович и Марио Пашалич, а в гредата стреля Марко Ливая.

Меси отписа англичаните

Продължаването на Хърватия не е изненадващо. Тимът достигна до финала в Русия преди четири години. По пътя си до двубоя за титлата "шахматистите" на два пъти се налагаше да печелят дузпи. Те го направиха срещу домакина Русия и срещу Дания. Япония пък загуби последния случай, в който стигна до подобен развой. Това стана в Южна Африка през 2010 г. срещу Парагвай отново на осминафиналната фаза.

Трите спасени дузпи пратиха Ливакович в историята. Той се нареди до своя сънародник Даниел Субашич и до португалеца Рикардо като единствените вратари, спасявали поне три дузпи в елиминационна фаза. Така Хърватия чака победителя от мача Бразилия - Южна Корея по-късно вечерта.

Източник: FIFA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.