Сигнализирай!

Обвиняват България за стрелба по бежанци на границата (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
05.12.2022 г.
20
0

Обвиняват България за стрелба по бежанци на границата. Твърдението е свързано с разследване на осем медии от различни държави, пише в. Дневник.

Конкретният повод е любителско видео, снимано през месец октомври. На кадрите се вижда как 19-годишен сириец, търсещ убежище, е сериозно ранен след стрелба, докато е от турската страна на границата.

Ето какво пише лондонският The Times в обширен материал за разследването на осемте медии:

"Това е първото подобно видео за стрелба по хора с бойни патрони по граница на Европейския съюз и то поставя България под натиск да докаже, че спазва законите за човешките права в самото навечерие на гласуване за това дали страната да се присъедини към Шенгенското пространство".

Репортаж по темата е излъчил популярният телевизионен канал Sky News в понеделник вечерта.

https://www.youtube.com/watch?v=GrO27wmi8dI

Полицай е застрелян до границата ни с Турция

И още германската обществена телевизия ARD, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на Радио "Свободна Европа".

Във видеото на "Свободна Европа" се пояснява, че случаят е от 3 октомври, а мястото е "92-ра гранична пирамида от турска страна".

Инцидентът е различен от този, в който при престрелка в нощта на 10 срещу 11 ноември загина български граничен полицай. 

Пострадалият сириец Абдула ел Рустум Мохамед разказва, че инцидентът е започнал с изблъскване. Той бил с група на границата към 5-6 часа сутринта, пресекли няколко часа след това, ходили около 6 часа във вътрешността на България, след което били задържани от полицията и върнати с група жени обратно през границата.

Част от мъжете започнали да протестират, стигнало се до напрежение с българските полицаи и замерянето им с камъни. "Тогава стреляха два пъти във въздуха и веднага - по земята в краката ни. След това бях ударен от куршум при директна стрелба", допълва сириецът за The Times.

Абдула бил откаран в безсъзнание с линейка в болница Къркларели. Според медицинския доклад куршумът е минал през ръката му. Забил се е в гръдния му кош, засядайки на 1 см от сърцето.

Обяснението от българска страна било, че на мястото на стрелбата е имало български служители. Отрича се обаче да е стреляно от българска територия. МВР казва, че е инструктирало служителите си да не употребяват оръжие срещу турската страна на границата.

По случая има съвместно разследване между България и Турция. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.