Сигнализирай!

Класически дуел на четвъртфинал на Мондиала

Gospodari.com
Gospodari.com
05.12.2022 г.
17
0

Англия спечели срещу Сенегал с 3-0. Така "трите лъва" оформиха класически дуел на четвъртфинала на Мондиала в Катар. Техен съперник ще бъде Франция. И докато двата тима не са се засичали на Световно първенство от 1982 г., тяхната история е неизменно свързана.

Играчите на Гарет Саутгейт разчитаха на младостта, за да отстранят Сенегал. Изключително първо полувреме на Джуд Белингам го прати в историята. Той асистира за първия гол на Джордан Хендерсън. На 32 г. и 180 дни, капитанът на Ливърпул стана най-възрастния английски голмайстор на Световни финали след Том Фини през 1958 г.

Източник: FIFA

Ненавършил 20 г., Белингам пък се превърна в най-младия асистент на попадение в историята на Англия на Мондиал. Статистиката се води от "златното" за тима световно през 1966 г. Той бе с основна роля и при втория гол на отбора. Попадението вкара Хари Кейн, превръщайки се в топ реализатора на Англия на големи първенства. Капитанът на "трите лъва" вкара единайстото си попадение на Световни и Европейски шампионати. Така той задмина в класацията Гари Линекер.

Крайният резултат оформи Букайо Сака през второто полувреме. Асистент за този гол, както и за попадението на Хари Кейн бе Фил Фоудън. Крилото на Манчестър Сити пък е най-младия футболист с две асистенции в един елиминационен мач на Мондиал от бразилеца Роналдо през 1998 г.

Така Англия ще премери сили с Франция. По-рано световните шампиони елиминираха Полша с 3-1. Двете сили в световния футбол последно играха един срещу друг на голям форум през 2012 г. Този двубой от груповата фаза завършва при равенство 1-1. Единственият играч от тогавашните титуляри, присъстващ в Катар, е капитанът на Франция Юго Лорис.

Рекорд на Мбапе изстреля световния шампион напред

Двата тима никога не са се изправяли един срещу друг в елиминационен мач.

Всички техни срещи на Световни и Европейски първенства са били в груповата фаза. Англия има крехко предимство. Островитяните са спечелили 2 двубоя, също толкова са завършили наравно, а Франция има 1 успех.

С място на полуфинал, заложено в 90 минути, този епизод от далеч над 100-годишната война между двете сили обещава да бъде епичен. След 25 войни и близо 250 години от съвместната им история, прекарана на фронта, футболът може да бъде най-великата определяща единица за надмощие. Четвъртфиналът е следващия понеделник от 21 часа.

Източник: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.