Сигнализирай!

1500 животни са убити при тестването на мозъчния чип на Мъск

Gospodari.com
Gospodari.com
06.12.2022 г.
21
0

1500 животни са погубени при тестването на Neuralink на Илон Мъск, последва федерално разследване на компанията. Американските федерални служби ще разследват Neuralink за потенциални нарушения на хуманното отношение към животните.

Източници от персонала твърдят, че тестовете върху животни са прибързани и причиняват ненужни страдания, довели и до смъртни случаи. Изпълнителният директор на Neuralink Илон Мъск е обвинен в натиск. Това гласят и документи, прегледани от Ройтерс и източници, запознати с разследването и фирмени операции, съобщава The Guardian.

Натиск от Мъск води до смъртта на хиляди животни по време на тестовата фаза на мозъчния чип на Neuralink

Neuralink Corp разработва мозъчен имплант с цел реабилитиране на парализирани хора и лекуване на други неврологични заболявания. Федералното разследване, за което не е съобщавано досега, е започнало през последните месеци от генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ по искане на федерален прокурор. Това съобщават два източника, запознати с разследването. Един от тях твърди, че проверката се фокусира върху нарушенията на Закона за хуманно отношение към животните.

Разследването идва в момент на нарастващата съпротива на служителите срещу тестването на Neuralink върху животни. Натискът от Мъск за ускоряване на разработката на продукта е довел до "неуспешни" експерименти. Това става ясно след преглед от Ройтерс на десетки документи на Neuralink и интервюта с повече от 20 настоящи и бивши служители. Тези "неуспешни тестове" е трябвало да бъдат повторени. Това е увеличило още повече броя на животните, върху които се тества и които са загубили живота си. Фирмените документи включват неотчетени преди това съобщения, аудиозаписи, имейли, презентации и доклади.

Мъск и останалата част от ръководството на Neuralink не са отговорили на искания за коментар.

Илон Мъск: Мозъчният чип “Neuralink” може да започне тестове с хора до края на годината

Тестването върху животни е ужасно нещо, но Neuralink може и да не е в нарушение

Ройтерс не успява да определи пълния обхват на федералното разследване и дали то включва същите проблеми, споменати от служителите в интервюта. Законът на САЩ не уточнява броя животни, които могат да бъдат ползвани по време на тестовия период, нито как те трябва да бъдат "използвани" и това дава значителна свобода на изследващите в сектора. Neuralink е преминал всички инспекции на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) на своите съоръжения, сочат регулаторните документи.

Общо компанията е убила около 1500 животни от 2018 г. насам. Това е груба оценка, направена от източниците, тъй като компанията не поддържа точни записи за броя на тествани и убити животни. Цифрата включва повече от 280 овце, прасета и маймуни. Компанията също така е тествала върху плъхове и мишки. Тази информация е потвърдена от записите, прегледани от Ройтерс, както и от източници, пряко запознати в оперативната дейност на Neuralink.

Това обаче не означава, че Neuralink нарушава разпоредбите или стандартните изследователски практики. Множество компании рутинно провеждат тестове върху животни, за да подобрят разработката на продукта максимално с цел грижа за здравето на хората. Често те са изправени и пред финансов натиск, за да пуснат продукта възможно най-бързо на пазара. След приключване на тестването, животните обикновено се убиват за изследователски цели.

Настоящи и бивши служители на Neuralink обаче казват, че броят на смъртните случаи е по-висок, отколкото трябва да бъде поради натиска от Мъск.

Илон Мъск обяви, че мозъчният чип Neuralink ще бъде имплантиран на хора през 2022 година

CNET, YouTube/стоп кадър
Какво съобщават вътрешни източници, документи и записи на Ройтерс?

Ройтерс идентифицира със сигурност поне четири експеримента, включващи 86 прасета и шест маймуни, които през последните години са погубени от човешки грешки. Според трима служители тестовете са били повтаряни отново и отново. Те отдават грешките на липсата на подготовка от страна на персонала, работещ като "в тенджера под налягане."

Петима души, работили върху животинските тестове на Neuralink, споделят пред Ройтерс, че са изразили опасения вътрешно. Те са се застъпили за по-традиционен подход при тестването, при който елементите се тестват един по един. Вместо това, казват те, компанията стартира тестове в бърза последователност, преди да коригира проблемите или да изведе пълни заключения.

Бивш служител, който се е обърнал към ръководството преди няколко години за по-фокусирано тестване, е бил отхвърлен. Висш служител му е отговорил, че "това не е възможно предвид изискванията на Мъск за скорост". Двама души споделят пред Ройтерс, че са напуснали компанията поради опасенията си.

Марк Зукърбърг оспори плановете на Илон Мъск за мозъчния чип Neuralink

Изявленията на Neuralink по въпроса досега

През септември компанията отговори на притесненията на служителите, като организира среща, за да обясни дейността си. Скоро след това Neuralink отвори срещите за персонала на федералния съвет, който наблюдава за изправността и хуманното отношение по време на експериментите с животни.

Ръководителите на Neuralink заявиха публично, че компанията тества върху животни само когато е "изчерпала всички други възможности". Документите и съобщенията на компанията обаче показват друго.

На 30 ноември по време на презентация, излъчена на живо, Мъск заяви, че операциите са приложени в по-късен етап от процеса на разработване на продукта. Те не са били използвани за тестването на ранни хипотези. Мъск твърди, че оперативна дейност е извършвана с "потвърдителна", а не "проучвателна" цел. "Изключително внимателни сме, като използваме тестване върху животни като последна мярка след изпробване на други методи.", заяви той.

Видео: CNET

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.