Сигнализирай!

Кирил Петков: Нито веднъж не сме изневерили на принципите си (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
07.12.2022 г.
26
0

Кирил Петков: Нито веднъж не сме изневерили на принципите си - това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" в ефира на bTV.

Той коментира твърденията на президента Румен Радев, че е бил излъган от тях.

"Ние започнахме 15 години по-рано", сподели той и допълни "Промяната не започна в кабинета на Румен Радев, когато той ни покани".

Кирил Петков съобщи, че е доволен от 7-месечното управление на страната. Причините - ръст в пенсиите и преминаването на 1 милион българи над прага на бедност. По думите му икономиката се е развивала по-бързо от тази на Германия в този период. На въпрос за инфлацията и бедността той обясни проблемите с икономическата криза, причинена от войната на Русия в Украйна.

На въпрос защо сега цените на горивата са по-ниски и не е ли това постижение на служебното правителство, Петков обясни, че това движение се дължи на цените на световните борси. И сподели, че гръцката газова връзка е постижение на неговото правителство, независимо колко политици си я "пришиват на ревера".

Според Петков хранилището в Чирен е било заварено пълно на 17%, а в края на управлението на четворната коалиция то е било далеч по-пълно. Именно доброто според него управление на газовите ресурси е причина България да не е била жертва на режим на газа.

Каква роля играе президентът Радев?

Влиза ли "Промяната" в изолация?

"Ние сме базирани на принципи. Всяко действие, което подпомага българските граждани, ще бъде подкрепено от нас. Но всяко действие в ущърб на българските граждани - като хартиените бюлетини и други, няма как да ни държи безучастни", заяви Кирил Петков.

На въпросите за намеса в политиката на БСП, той обясни, че не се месят в работите на партията. Просто са коментирали факти, които показват, че левицата "поема в грешна посока".

Той разкритикува партията на Корнелия Нинова, че не следва принципите си и че е гласувала с ГЕРБ по много предложения, сред които и хартиената бюлетина.

Петков подчерта, че от "Промяната" имат 9 ясни гаранции, които трябва да се изпълнят, за да мислят за правителство с втория мандат. Той е убеден, че няма как да се подкрепи правителство на проф. Габровски. Причината - прекалената активност на Бойко Борисов в момента:

Професор Николай Габровски – медии, обществени поръчки и още (Коментарът на “Господарите”)

"В никакъв случай няма да бъдем част от връщането на ГЕРБ обратно", категоричен бе Кирил Петков. Той отхвърли възможността да подкрепи правителство с първия мандат. "Няма да излъжем половин милион българи, които ни се довериха", допълни той.

Хартиената коалиция

По думите на Кирил Петков има 16 политики, които ПП иска да постигне като цели за България. 9 са условията/гаранциите, които от партията имат, за да започнат преговори за правителство.

Петков отново коментира връщането на хартиената бюлетина като "явна манипулация на вота". Той обясни, че причината за тази твърдост е и решението да не се използват машинните протоколи за определяне на резултата, а изцяло всички гласове да се броят само на ръка. Именно хартиената бюлетина е средд тези 9 гаранции.

На въпрос дали при вето на президента за промените в Изборния кодекс би преосмислил идеята за правителство, той заяви - "Ако Парламентът гласува ветото, това означава, че този парламент не може да носи отговорност". Правителство е възможно само при изпълнение на 9-те гаранции, отново подчерта той.

Като "фалшиви новини" той определи твърдението за "вълшебната флашка" с кодове на Георги Свиленски. "Готови сме да се направят всякакви одити. Да се заложи това в закона. Да имат всички сигурност за машините", категоричен бе Кирил Петков.

На въпрос дали от Прокуратурата са го потърсили за "вълшебните флашки", Петков отново напомни, че същата прокуратура още не е разследвала магистрала "Хемус" и доста други ключови казуси. И допълни още една от гаранциите, на които от ПП държат - да има механизъм за разследване на главния прокурор.

Gemcorp

На въпрос за меморандума с Gemcorp Петков припомни, че той е неангажиращ, както е ясно написано в самия документ. Според него умишлено изслушването за Gemcorp съвпада с това за АМ "Хемус". По думите на Кирил Петков скандалът е заради опит на "Продължаваме промяната" да покаже злоупотребите на ГЕРБ.

Шенген

"Ако имаме реално антикорупционно правителство, държавите ще ни подкрепят", отговори лаконично Кирил Петков. Според него точно ГЕРБ са причина отново да се отлага влизането ни в безвизовото пространство.

Петков не вижда грешки на Бойко Рашков при управлението на сигурността. По думите му Рашков няма как да изгради нова ограда, но е подсилил човешкия ресурс по границата.

За "парапета"

"Фалшиви новини. Пълна лъжа. Една помия се опитват да излеят върху нас хора, които искат да ни очернят", така Петков коментира "аферата" с Лена Бориславова.

Според него подобни твърдения се извеждат на показ, за да се измести фокусът от важните теми за обществото.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.