Сигнализирай!

Meta заплашва с премахване на новинарското съдържание от Facebook

Gospodari.com
Gospodari.com
08.12.2022 г.
27
0

Meta заплашва с премахване на новинарското съдържание от Facebook. От компанията посочват, че ще бъдат принудени да действат по този начин, ако Конгресът на САЩ приеме законодателство, изискващо от технологичните компании да плащат на новинарските медии за техните материали.

Законът за конкуренцията и защитата на журналистиката ще позволи на новинарските компании да преговарят колективно със социалните платформи за условията, при които новинарските материали се появяват на техните сайтове.

От Meta заявяват, че по-скоро ще изтеглят новините от платформите си.

Дело срещу Meta може да сложи край на събирането на лични данни за маркетингови цели

Компанията е заемала подобни позиции и в миналото. През 2021 година Meta блокира за кратко новините от платформата си в Австралия, след като страната прие закон, задължаващ технологичните компании да плащат на издателите за използването на техните новини. По-късно с австралийски медии бяха сключени споразумения.

В края на ноември стана ясно, че Meta е дадена на съд поради политиката си за събиране на лични данни. Таня О’Карол, активистка в областта на технологиите и правата на човека, е подала иск във Върховния съд на Лондон. Тя твърди, че Meta е в нарушение на британските закони за защита на данните. Facebook генерира приходи от потребителите си, като ги свързва с рекламодатели според техните специфични интереси. Законът гласи, че потребителите имат право да не се съгласяват личните им данни да бъдат обработвани за маркетингови цели.

О’Карол не желае обезщетение. Тя настоява за отговор “да” или “не” на въпроса дали може да даде своя отказ данните ѝ да бъдат събирани и предоставяни за рекламни цели.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.