Сигнализирай!

Украйна посреща тежка зима: "Искат да ни убият"

Gospodari.com
Gospodari.com
08.12.2022 г.
14
0

Украйна посреща тежка зима без инфраструктура. "Искат да ни убият", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Украйна посреща тежка зима

Русия е изстреляла над хиляда ракети срещу украинската енергийна инфраструктура. Това обяви главния изпълнителен директор на украинския енергиен оператор. Руските въздушни удари сериозно са повредили енергийната мрежа и доведоха до спиране на тока в цялата страна. Украйна е в извънредна ситуация. Според оператора, това е най-мащабният удар срещу енергийна мрежа, който човечеството някога е виждало. 

Руски ракетни удари са поразили цели в цяла Украйна (видео)

Междувременно кметът на Киев прави планове за най-лошия сценарий, но се надява на най-доброто. Кличко предупреди за възможно апокалиптично развитие, ако руските въздушни удари продължат. Той призова да не се изпада в паника.

"Киев може да загуби електрозахранването, водоснабдяването и топлоподаването. Възможно е да настъпи апокалипсис като в страшните холивудски филми, когато в домовете няма да може да се живее при ниски температури. Но ние се борим и правим всичко възможно, за да не се случи това. Борим се и няма да се предадем! Съществува дефицит. Нуждаем се от промишлени топлинни вентилатори; нуждаем се от генератори. Нуждаем се от помощ в много области, за да преминем през тази трудна зима, най-трудното време след обявяването на независимостта."

iStock
Най-лошият сценарий

Вестник на бюрото на кмета е издаден и разпространен от него из града, носейки името му и заглавието "Ще го преодолеем и победим!". Печатното издание изброява всички служби за спешна помощ на разположение в Киев в случай, че стане най-лошото - прекъсване на цялото захранване и снабдителни услуги в 3-милионен град по средата на украинската зима. За това съобщава The Guardian.

Зеленски: Врагът използва зимата за своя терор, но ще издържим

На три гъсто отпечатани страници са супермаркети с генератори, които ще работят в тази извънредна ситуация. Към тях се присъединяват пощенски служби, банки и уредби за обществен транспорт. В изданието са изброени 45-те подземни метростанции, които ще останат отворени като убежища.

„Това е за най-лошия сценарий“, казва Кличко. „Трябва да кажем на хората какво да направят, ако ситуацията стане критична и нямат интернет или връзка с медиите.“

iStock

Като изключим честите масирани въздушни удари, животът в града до голяма степен изглежда нормален. Ресторантите са оживени, улиците са задръстени с трафик, близък до предвоенния. С първия сняг и температури, стигащи до -8 градуса тази седмица, животът в столицата е застрашен от риска от хуманитарна криза.

„Нашите военни успяха да унищожат всички ракети, изстреляни по Киев вчера“, казва Кличко. „Но само преди две седмици бяхме близо до пълно затъмнение. Тогава температурата беше над нулата, но представете си същата ситуация, ако се случи сега, когато навън е близо до -10 и няма ток, вода и парно. Последствията биха били катастрофални."

Той продължава: „При тази атака почти целият град беше без електричество. През следващите 12 часа работихме ден и нощ, за да върнем захранването.“

Русия е ожънала пшеница за 1 милиард долара в окупирана Украйна

Виталий Кличко: "Искат да ни убият. Искат да имат Украйна без украинци."

Украинците използват термин, близък до Гладомора, за да означат желанието на Русия да причини масова смърт чрез студа и недружелюбното време.

Гладоморът в СССР бе признат от Германия за геноцид срещу украинците

„Никога не сме очаквали, че те ще се опитат да унищожат гражданската инфраструктура на градовете ни. Това е геноцидно. Това е тероризъм.”, заявява кметът. „Те искат цивилното население да измръзне. Те искат да ни убият... искат да имат Украйна без украинци."

НОВА/стоп кадър

За Кличко ежедневните усилия да запази града се превръщат в мъгла.

„Честно казано, това са дълги, дълги дни. Понякога се обърквам кой ден от седмицата е. Всяка вечер спя на различно място и не знам какво ще е предизвикателството утре. Но все още съм жив и не всеки има привилегията да бъде здрав."

Ако усилията на Кремъл да принуди Украйна да капитулира чрез студа се провалят, то това се дължи не само на бързото подобряване на противовъздушната отбрана на страната, но и на огромните навременни усилия електроцентралите да бъдат възстановени веднага след повреда.

Видео: НОВА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.