Сигнализирай!

Пореден смъртен случай на Мондиала в Катар

Gospodari.com
Gospodari.com
08.12.2022 г.
34
0

Пореден смъртен случай на Мондиала в Катар. За това съобщи спортният сайт The Athletic. Отново става въпрос за мигрант, стигнал до Катар с цел да работи около организацията на Световното първенство. Инцидентът е станал по време на груповата фаза в петзвезден комплекс.

Според източниците жертвата е мъж от Филипините на възраст около 40 години. Самият инцидент се е случил, докато работникът е бил на работа. Той се е движил до мотокар, когато се е подхлъзнал на рампа и е паднал на главата си на бетонова повърхност. Медицински хеликоптер се е притекъл на помощ, но филипинецът вече е бил издъхнал.

Източник: iStock

Неговата задача по време на трагедията е била да поправи лампите на паркинг в комплекса. Също според източниците, които желаят да запазят анонимност от страх да не загубят работата и безопастността си, работникът не е носил защитна каска по време на инцидента. Също така е изненадващо, че жертвата и управляващият мотокара не са били придружени от трети свой колега, каквато е практиката в подобни случаи.

ФИФА с любопитен вариант за Мондиал 2026 (видео)

Комплексът, в който се случва всичко, е използван по време на груповата фаза от тима на Саудитска Арабия. Това е един от най-старите хотелски резорти в Катар. С 25-годишна традиция, той разполага с повече от 55 луксозни вили, разположени до морето, тренировъчен терен с официални размери, трасе за мини голф, плажен бар и няколко ресторанта. Нощувка там струва над 320 щатски долара. Докато саудитите са били там, за достъп до комплекса се е изисквала акредитация от ФИФА.

Това означава, че парцелът е бил по юрисдикцията на Световната футболна централа.

Това далеч не е първият случай, в който се дискутира смъртта на работник около този Мондиал. Според различни източници за скоростното изграждане на всички съоражения в Катар с живота си са платили между 300 и 400 души. Президентът на ФИФА отрече пред Европейския парламент подобни твърдения. По негови думи жертвите при строежа на стадионите са "само осем души".

Според генералния секретар на Върховния комитет в Катар Хасан Ал-Тауади, през тази година смъртните случаи са 37. Три от тях са на работници по време на изграждане на стадионите, както загатва Инфантино. Останалите не са свързани с работния процес, но са се случили при изграждане на проектите за Световното. Той споменава също, че за периода 2014-2020 г. общият брой на фаталните инциденти по време на работа в Катар е 414.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.