Сигнализирай!

Размяна на затворници: "Търговец на смърт" срещу баскетболистка

Gospodari.com
Gospodari.com
08.12.2022 г.
28
0

Нова дипломатическа сделка между САЩ и Русия. Известният търговец на оръжие Виктор Бут ще се завърне в родината си. В негова замяна Русия изпраща по обратния път баскетболистката Британи Грайнър. Грайнър бе заловена през юли с "голямо количество наркотици" на летището в Екатеринбург.

Източник: US Government

САЩ и Русия уговарят размяна на затворници –  баскетболна звезда срещу “търговеца на смърт” Виктор Бут

"Търговецът на смърт", както е известен Виктор Бут, е един от най-крупните търговци на оръжия в следсъветска Русия. Той е снабдявал сили по време на войната в Босна през 90-те, както и по време на конфликтите в Близкия Изток през първото десетилетие на новия век. Има и пръст в кървавите войни за диаманти в Сиера Леоне и Либерия. Арестуван е през 2008 г. в Банкок, Тайланд. Две години по-късно е екстрадиран в САЩ. Там той прекара 15 години в затвора. Кремъл многократно е искал освобождаването на Бут, определяйки присъдата като "необоснована и пристрастна".

Британи Грайнър е една от най-добрите американски баскетболистки. Шампион в женската НБА през 2014 г. и четирикратен шампион в Евролигата с Екатеринбург. Центърът е един от най-титулуваните играчи в историята. Задържането на спортистката предизвика вълна от недоволство отвъд океана. Голяма част от баскетболната общественост застана зад Грайнър.

Тя бе заловена с масло от канабис. Въпреки че има лекарско предписание, марихуаната и нейните съставки са забранени в Русия. Това обаче не е така във Финикс, където тя защитава цветовете на местния "Меркюри" в WNBA.

Освен нея, вкъщи ще се прибере и Пол Уилън. Уилън е осъден в шпионаж и е в затвора вече 4 години като част от 16-годишна присъда. Той отрича всички обвинения.

Източник: CNN

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.