Сигнализирай!

Кошмарът на Стоичков приключва с футбола

Gospodari.com
Gospodari.com
10.12.2022 г.
15
0

Оттеглянето на Луис Ван Гаал от от националния отбор на Нидерландия определено буди носталгия. Опитният специалист за втори път обявява пенсионирането си. Този път изглежда, че това е завинаги. Зад себе си той оставя над 35-годишна епоха във футбола. И една неразбрана от някои философия.

Ван Гал започва треньорската си кариера в средата на 80-те. Тогава той събира знания като помощник в "АЗ" Алкмаар и "Аякс". В онзи момент разчита и на опита си, събран като футболист. Макар да не защитава цветовете на нито един европейски гранд, той се превръща в легенда за "Спарта" Ротердам. В най-стария нидерландски тим той прекарва осем години и изиграва близо 300 мача.

Първото му назначение за старши треньор го открива за големия футбол. Той застава начело на "Аякс" през 1991 г. Това е и завръщане на амстердамци към европейската доминация на тима, упражнявана през 70-те. В Европа бързо "Аякс" се превръща в страховита марка. Ван Гаал изгражда машина за победи не само на местно, но и на континентално ниво. "Аякс" печели три титли, купата на страната, Суперкупата на Нидерландия на три пъти, както и Суперкупата на Европа. Най-големият му успех обаче идва през 1995 г., когато вдига Шампионската лига след безапелационно представяне и нито една загуба нито в нидерландското първенство, нито в най-престижния европейски турнир. С изтичането на договора му през 1997 г. той получава и орден от нидерландския крал за специални заслуги към обществото.

Излизането му от Нидерландия го прави изключително противоречив.

Вече изградил философия на изключителна авторитарност, той става трън в очите на много играчи. Разбиранията му, че няма играч, по-голям отбора, независимо от успехите му, не се харесва на звездите. Такъв е случаят и с българската суперзвезда в "Барселона" Христо Стоичков. "Камата" се наслаждава на успешния си престой в "Барселона" през 1997 г., когато нидерландецът пристига начело на "каталунците". Той не се соъобразява с опърничавия нрав на българския нападател. Това е и първия момент, в който двамата влизат в конфликт. През годините Стоичков многократно е критикувал Ван Гаал. Дори стига до това да го определи като "най-лошия треньор, който е имал". Именно под ръководството на Ван Гал Стоичков напуска "Барселона" през 1998 г.

През 21-ви век специалистът така и не достига успехите с "Аякс". Най-голямото му постижение е полуфиналът на Мондиал 2014, когато Нидерландия завършва на трето място. Водил е тимовете на Манчестър "Юнайтед", "Байерн" Мюнхен и "АЗ" Алкмаар. През 2019 г. провъзгласява оттеглянето си от футбола, отдавайки се на личния си живот.

Завръщането му начело на националния тим през 2021 г. бе прието изключително радостно. След оттеглането му през 2014 г., надвисват тъмни облаци над "ниската земя" и "лалетата" трупат провал след провал. Със заставането си начело играта на тима се подобрява и той влиза окрилен в Мондиала. Дори успява да се върне след изоставане от 0-2 в четвъртфинала срещу Аржентина, загубен с дузпи.

Аржентина изтръпна, но избегна провала!

"Лалетата" играха и за своя наставник. Най-сериозният удар по ван Гаал не дойде от нито един от неговите футболни опоненти. В началото на 2022 г. той обяви, че се бори с тежка форма на рак на простата. Той е държал това дълго време в тайна, за да не деморализира футболистите си. Сега обаче дори и най-големите му критици могат само да се примирят и да отдадат почит на една легендарна кариера. И най-вече - на един силен човек, неотстъпващ нито милиметър пред сянката на коварната болест. Както не отстъпваше на звездите в клубовете, които водеше.

Видео: Youtube

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.