Сигнализирай!

Кои трикове за размразяване на стъклото на колата да избягваме и защо?

Gospodari.com
Gospodari.com
11.12.2022 г.
27
0

Кои трикове за размразяване на стъклото на колата да избягваме и защо?

В мрежата циркулират популярни хитрости как да се освободим от натрупания скреж или лед върху предното стъкло на колата си, когато бързаме за работа сутрин. LADbible припомня няколко от най-известните, на които се натъкваме в TikTok. А специалист предупреждава, че това може да предизвика сериозни щети по стъклото. Някои от тях са съизмерими по неудобство с шофирането зад заскрежено стъкло, докато работи парното.

Колко ще струва подготовката на колата тази зима? (видео)

Най-добрият начин за справяне със заледеното стъкло е да не му позвлим да замръзне. Но за това по-късно.

iStock
Плик с гореща вода

Става дума за прословутия найлонов плик с гореща вода, който хората плъзгат по заледеното стъкло, докато покритието омекне от топлината. Експертът Дори Потър предупреждава шофьорите да го избягват, защото това може да им струва пукнатини, които с времето нарастват. А при последвало замръзване дори могат да раздробят стъклото.

"Съветваме ги въобще да не прибягват до горещата вода, както и да внимават с всякаквите домашни смеси за целта", добавя тя.

Търкането с картоф или лук

"Ползването на картоф или лук за почистване на скреж може да остави трайни следи по стъклото, които намаляват видимостта при шофиране. Това е не по-малко опасно, отколкото шофирането със заскрежени стъкла. Вместо това може да е по-разумно да се придържате към спрея за размразяване", казва Потър.

А най-добрият начин да се предпазите от замръзването е като покривате стъклото вечер и го откривате сутрин преди тръгване.

"Просто положете покривалото вечер и го махнете сутрин. Парче картон, стара кърпа или чаршаф биха свършили рбота, стига да не ги отвее вятъра. Трябва само да ги защипете правилно", отбелязва експертът.

iStock
С лице към изгрева

"Другото, което можете да направите, за да предпазите стъклата си от измръзване, е да паркирате колата с лице по посока изток. Така с изгрева на слънцето скрежът и ледът ще се разстопят естествено и няма да ви се налага да се занимавате вие", казва тя.

Разбира се последният съвет важи в случай, че не излизате за работа преди изгрев слънце.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.