Сигнализирай!

"Кумгейт": Делян Добрев загуби окончателно делото за вреди срещу Елена Йончева

Gospodari.com
Gospodari.com
15.12.2022 г.
29
0

"Кумгейт": Делян Добрев загуби окончателно делото за нанесени вреди срещу Елена Йончева.

Софийски градски съд отмени решението на първата инстанция. Тогава Йончева бе осъдена да плати 7000 лева обезщетение за 7 от 16-те си изказвания, възприети от Добрев като обидни. Актът на градския съд е окончателен, пише в. Сега.

Скандалът "Кумгейт" се разрази през 2017 година покрай разкритията на Йончева, че Добрев е съдействал за назначаването на роднини и приятели в администрацията на Хасково.

Магистратите посочват, че не е противоправно да се изказват мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи някого, когато името му се коментира във връзка обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. Според съда мненията и оценките на Йончева не подлежат на проверка за вярност. Те са само коментар на факти, които наистина се са случили. В случая изказванията ѝ не са нито обида, нито клевета.

Снимка: БулФото

В изказванията не се изнасят или разгласяват позорни, унизителни или накърняващи честта и достойнството на Добрев обстоятелства, по смисъла на закона, се посочва в мотивите. Изказванията на Йончева поднасят на публиката гледната точка на коментатора. И представляват изводи, коментари, мнения, оценъчни съждения и субективна интерпретация на възприети от нея факти и обстоятелства, допълват магистратите.

Илиян Василев спечели делото за клевета, което Делян Добрев заведе срещу него

Съдът признава, че коментарите на Йончева са негативно натоварени. Но те засягат като цяло политиката на ГЕРБ. Магистратите посочват, че както Йончева, така и всеки друг гражданин има право на лично мнение, било то и отрицателно.

Не може да се направи и категоричен извод, че здравословните проблеми на Добрев са се обострили заради изявленията на Йончева, а не заради напрегнатата му работа като политик по принцип, посочват от съда.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.