Сигнализирай!

Соня Момчилова остава начело на СЕМ и след гласуване на оставката ѝ

Gospodari.com
Gospodari.com
15.12.2022 г.
26
0

Соня Момчилова остава начело на СЕМ и след гласуване на оставката ѝ, предава Darik News. Това стана ясно по-рано днес. По-рани двама от петте членове на Съвета за електронни медии гласуваха „за“ оставката на председателката. Самата Момчилова и останалите членове възразиха.

Гласуването бе включено като точка от дневния ред на днешното заседание по искане на бившия водещ на „Дарик радио“ Пролет Велкова и Симона Велева.

Поводът

Повод за искането им стана лична нападка на Момчилова по адрес на журналистката Мария Черешева. Тя участва в международното разследване за нерегламентирана употреба на сила и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични власти към мигранти, незаконно преминали границата на страната и търсещи закрила.

https://twitter.com/RSF_inter/status/1603041529173622784

Впоследствие оставката на шефа на СЕМ бе поискана от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските журналисти - България. А вчера международната журналистическа организация "Репортери без граници" окачестви изказването й като недостойно за позицията, която заема.

АЕЖ поиска оставката на председателката на СЕМ

"Не искам оставката за вашето лично мнение за това разследване, а защото с вашата позиция ангажирате регулатора", разясни мотивите си Симона Велева.

“Репортери без граница” осъди поведението на Момчилова и го определи като недостойно

Освен това в серия свои интервюта Момчилова оспори и това дали българските журналисти и медии трябва да са на страната на Украйна след агресията на Русия на нейна територия.

Пролет Велкова коментира, че шефът на СЕМ разпространява "антидемократична пропаганда" и "кремълски опорни точки". Сред тях е и тезата, че войната е оправдана.

Оставката

Велева и Велкова мотивираха искането си с това, че в лични публикации във Facebook и в телевизионни, радио и други интервюта Момчилова изказва мнения, които се различават от позицията на СЕМ. В същото време тя говори от името на съвета в качеството си на председател. 

Срещу оставката ѝ гласуваха другите двама члена на Съвета - Даниела Наплатанова и Галина Георгиева. Съгласно Закона за радиото и телевизия за оставката на председателя е необходимо мнозинство от 4 гласа.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.