Сигнализирай!

Меси срещу Мбапе. Кой ще бъде новият Световен шампион?

Gospodari.com
Gospodari.com
18.12.2022 г.
39
0

Кой ще бъде новият Световен шампион? Въпросът, който не спира да вълнува света в последния месец. Сега отговорът стои на само няколко часа разстояние. И един мач. Най-гледаният мач в света.

Добре известен факт е, че финалът на Световното първенство по футбол е най-гледаното спортно събитие в света. Сега до него достигат две от суперсилите на Световния футбол. Въпреки че това бе първенството на изненадите и прецендентите. И въпреки първата африканска страна, стигнала до полуфинал. Въпреки че самата тя повали два от отборите, прицелили се във върха. Включително и великия Кристиано Роналдо. Въпреки малката балканска държава, която през последните 24 години отстъпва единствено на Франция и Германия по брой медали от Мондиал.

Снимка: Twitter

Въпреки тях до финала до стигнаха само двама.

Две от колосалните явления в историята на Световния футбол. Двама играчи, чиято следа във времето ще се измени в зависимост от крайния резултат довечера. За единия това е краят. Той вече изпи до дъно горчивата чаша на загубата в този мач. През 2014 г. бе на косъм, но не успя. Сега има един последен шанс да вземе най-ценното отличие. Това е Лионел Меси. Поляризираща фигура, която или обичаме, или мразим. Но всички признаваме за едно от величията в историята на любимата игра. По подобие на Диего Марадона, аржентинецът оставя най-сладкото в националната си кариера за финал. Марадона също сграбчи последния си шанс за титла и вдигна трофея през 1986 г. Меси пък ликува с Копа Америка за първи път миналата година. Сега той може да направи "Златен дубъл" от най-чиста проба: континентален и световен шампион. Черешката на тортата би била, ако той вземе и "Златната обувка" на Мондиала. Към момента той е изравнен на върха с 5 гола от човека, който ще се изправи срещу него.

Така голът, определил новия Световен шампион, може да отреди и най-ценната индивидуална награда на някой от двамата.

Става въпрос за доскорошното "дете-чудо" на световния футбол. Вече мъж, навлизащ в развета на силите си, той е набрал такава скорост, че всички постижения на Меси и Роналдо, които считаме за недостижими, могат да бъдат издухани със скоростта, с която той тича на контра атака. За две Световни той има повече попадения, отколкото Кристиано Роналдо за пет. Гол повече от Меси във финала ще означава и първа "Златна обувка" на Мондиал. Това е Килиан Мбапе. Само на 23 години Мбапе вече е печелил повече, отколкото повечето велики футболисти имат за целите си кариери. Прицелвайки се в историческа втора поредна Световна титла, Мбапе и съотборниците му ще направят нещо, правено за последно от младия Пеле и Бразилия през 1962 г. Разбира се сравненията и с бразилското величие, и с настоящите топ играчи не закъсняват.

За последно толкова близо до две поредни титли е отново Бразилия. Тогава звездната селекция на "Селесао" включва играчи като Ромарио, Кафу и младия феномен Роналдо, но и тя не е достатъчна, за да преодолее знаменития тим на... Франция! "Петлите" тогава прекъсват бразилската доминация, а ето, че дежа вю-то в момента е допълнено от третия - и през 1998 г. 4-милионната Хърватия взима бронза.

И така, Франция, южноамерикански исполин и Хърватия ще бъдат медалистите на Мондиал 24 години по-късно. За един от двата отбора това ще е трета Световна корона.

Дали и този път действащият шампион ще преклони глава във финала? Дали Меси ще завърши международната си кариера, сбъдвайки най-голямата си мечта? Или Мбапе и Франция ще направят нещо, непостигано от 60 години? Само няколко часа. След толкова ще разберем отговорите на всички тези въпроси. И вече забравяйки всички скандали около това Световно, светът ще бъде футбол от 17:00 часа!

Видео: FIFA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.