Сигнализирай!

„Лукойл“ щяла да плати авансово данъка върху свръхпечалбите си

Gospodari.com
Gospodari.com
19.12.2022 г.
16
0

„Лукойл“ щяла да плати авансово данъка върху свръхпечалбите си. Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова.

100 милиона

Така до края на седмицата рафинерията в Бургас трябва да внесе 100 милиона в бюджета. По думите на Велкова, цитирани от OFF News, тези пари ще влязат в хазната до края на седмицата.

Илиян Василев: “Лукойл” шантажира България, че ще затвори (видео)

Припомняме, че през ноември шефове на компанията излязоха на съвместната пресконференция с президента Румен Радев. Те обещаха, че през 2023 година ще внесат 700 милиона лева данъци свръхпечалба. Условието е страната ни да не спира износа на петрол до трети страни.

Санкциите, приети в началото на месеца

По силата на деветия пакет от санкции срещу Русия обаче, България не може да продава петролни продукти към страни от Европейския съюз или трети такива. По условията, договорени от кабинета на Кирил Петков, България може само да внася продукти от Русия. Срокът на договорената деругация е края на 2024 година.

Деветият пакет санкции на ЕС може да ограничи работата на “Лукойл”

Според приетите в началото на месеца нови санкции, България може да изнася нефт за Украйна, включително транзитно през страни от ЕС, но само по изключение.

ДПС забранява износа на руски петрол

Изненадващо, не друг, а депутати от ДПС са предложили законопроект, с който да се забрани износът на „Лукойл“, пише Булевард България. Той вече е приет от Енергийна комисия в парламента и ще бъде дебатиран в пленарна зала във вторник.

Ще поеме ли България контрола над рафинерията на “Лукойл”?

От „Демократична България“ пък ще предложат на гласуване законопроект за държавен контрол над компанията и рафинерията като обект от националната сигурност. Той е по пример от Италия, където също има руска рафинерия.

Междувременно Народното събрание прие, че не само държавните, но и частните енергийни фирми със „свръхпечалби“ от високите цени, ще внасят средства във фонда за сигурност на електроенергийната система. Сумите в него се използват за компенсации на бизнеса заради скъпия ток.

Снимки: БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.