Сигнализирай!

Молдова се готви за нашествие от Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2022 г.
34
0

Молдова се готви за нашествие от Русия, обяви директорът на Службата за разузнаване и сигурност (СИС) Александру Мустеаца в интервю за TVR Молдова. Според него това може да се случи дори в началото на 2023 г.

"Руската федерация възнамерява да стигне по-далеч. Целта е създаване на възел с Приднестровския регион, който е на територията на Република Молдова". Това обяви шефът на спецслужбата.

Той съобщи, че изпълнението на този сценарий зависи от развитието на войната в Украйна. Според него се работи по няколко сценария, в които Москва ще се опита да включи сухопътно нахлуване през Украйна към Молдова.

70% от Киев и 90% от Молдова са без ток заради поредните руски атаки

"Въпросът не е дали Руската федерация ще предприеме ново настъпление към територията на Република Молдова, а кога ще се случи това. Прогнозата е за началото на годината, януари, февруари, или по-късно, март, април. Но от информацията, с която разполагаме ние, Руската федерация възнамерява да стигне далеч. Какво ще стане по-късно и техните намерения по отношение на Кишинев, можем да обсъдим. Но това е реален и много висок риск", заяви разузнавачът.

В края на ноември подобно изявление направи и посланикът на Украйна в Молдова Марко Шевченко. "Войната в Украйна все още представлява заплаха за Република Молдова. Рискът от нахлуване сега е нисък, но Кремъл е поставил Молдова в един списък с Украйна", каза дипломатът.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.