Сигнализирай!

16-годишен наш пилот е на две стъпки от Формула 1 (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2022 г.
24
0

Още една стъпка към Формула 1 прави българския пилот Никола Цолов. Той направи фурор през изминалия сезон с представянето си в испанската Формула 4.

Цолов все още няма навършени 16 години, но въпреки това е сред най-перспективните пилоти в света. Той бе привлечен в системата на Алпин от бившия шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо. Главоломното му изстрелване нагоре започна през март месец таци година. Тогава бе обявено, че той ще кара в стартовете от Формула 4 в Испания.

Снимка: Twitter

Сезонът включва 21 старта и Цолов бързо се превърна в пълен доминант в тях. Той записа 18 подиума, а в средата на кампанията бе просто непобедим. В осем поредни състезания Цолов завърши като победител. От четвъртия до 21-ия старт българинът не се качи на подиума само веднъж.

https://twitter.com/FIAFormula3/status/1604794438198362112

България изпрати най-успешното си Световно

В края на кампанията той събра 400 точки и спечели и генералното класиране. Това накара отбора АРТ Гран При да пожелае Цолов да изкара тестове при тях. Сега стана ясно, че въпросните са били успешни и той ще бъде част от френския тим за следващия сезон. Това доближава Цолов на още една стъпка по-близо до Формула 1. Разбира се, той се нуждае от отлично представяне на текущото си ниво, както и на стъпката преди най-големите в автомобилизма, но шансовете изглеждат на страната на 16-годишния младеж.

Видео: ClubS1Video (инж. Иван Тенчев)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.