Сигнализирай!

Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2022 г.
43
0

Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева, пише Красен Николов за Mediapool. Наред с обезщетението заради повдигнатото срещу него незаконно обвинение за пране на пари, държавното обвинение ще трябва да плати още близо 5000 лева разходи по делото.

Предисторията

Делото бе шумно рекламирано от прокуратурата като разследване на продажба на незаконно придобито имущество. Законната иначе продажба на дружеството „Каолин“ на немската компания „Кварцверке“ бе извършена през 2013 година.

От самото начало делото изглеждаше като прикрит опит за натиск върху издателската дейност на създателя на „Икономедия“ Прокопиев, чийто сайтове „Капитал“ и „Дневник“ са известни с критичната си позиция към прокуратурата и политическите ѝ протектори.

Прокуратурата излезе с информация за списъка на Николай Бареков

Делото започна по сигнал на известния бивш журналист и евродепутат Николай Барекков на 25 юни 2012 година. Тогава Бареков е директор на "Новини и актуални предавания" в ТВ7, която беше издържана с парите на КТБ и мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев, припомня Mediapool. Към онзи момент Цветанов бе в партньорски отношения с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Бареков е осъден да плати 30 000 лева на Прокопиев за клевета

Спецпрокуратурата на Цацаров

През 2019 г. прокурори нахлуха в офисите на Прокопиев на бул. „Цар Освободител“ на лов на доказателства. Тогавашният шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек твърдеше, че с повдигнатите обвинения „не се засяга“ издателската дейност на Прокопиев. Тази теза бе повтаряна многократно и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Прокопиев бе обвиняем и за продажбата на държавния дял на от дружеството EVN. Обвиняеми по това дело бяха и бившите министри от първия кабинет "Борисов" – Трайчо Трайко и Симеон Дянков. По него Прокопиев бе обвинен за едно изказване по време на заседание на Съвета за социално сътрудничество. Тримата бяха напълно оправдани от съда и имат право да осъдят прокуратурата и за това незаконно водено дело.

И двете дела бяха водени от спецпрокуратурата, която бе закрита през лятото на 2022 година.

Въпреки че Прокопиев бе напълно оправдан по всички наказателни дела, негово имущество за близо 200 милиона лева продължава да бъде запорирано.

Снимки: БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.