Сигнализирай!

Сашко от Перник се появи на награждаването на спасителите си (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2022 г.
29
0

Сашко от Перник се появи на награждаването на спасителите си.

Той и баща му Александър Цветанов присъстваха на церемонията на награждаването на участниците в спасителната акция, продължила девет дни в сградата на Министерството на вътрешните работи. Те бяха посрещнати лично от служебния министър Иван Демерджиев.

Сашко от Перник проговори и нарисува първата си рисунка след като беше открит (видео)

„Един от най-хубавите мигове, които изживях, е да мога да го хвана за ръка и да го сваля по стълбите на министерството. Това беше плод на усилията на много хора, на хиляди хора. Използвам случая да благодаря на всеки един от тях, включително и на тези, които не са днес сред нас. Успяхме да постигнем най-важното - да го намерим жив и здрав и днес да е сред нас“, заяви Демерджиев.

На церемонията бяха наградени общо седемдесет души. Сред тях полицаи от различни управления и 14 доброволци, участвали най-активно в издирването на малкия Сашко.

„Аз безкрайно благодаря и искам да кажа, че просто те доказаха, че българският дух е жив и съпричастността, любовта и състраданието. Тези хора не спряха да го търсят през цялото време и спасиха моя и неговия живот“, допълни бащата на Сашко Александър Цветанов.

Емоционална среща със Сашко и баща му (видео)

Събитията накратко

12-годишният Сашко изчезна на 11 ноември по време на разходка с баща си в района на пернишкия Профилакториум. Два дни след това властите обявиха издирването му. В акцията се включиха служители на реда и хиляди доброволци от града и страната. Допълнителен импулс в издирването на момчето добави фактът, че то е с аутизъм и трудно комуникира. След осем дни безуспешно търсене, активната фаза бе прекратена.

Двама доброволци от местния клуб по делтапланеризъм решиха да проверят маршрут, по който вече са били минали спасителите и го намериха в местността Могилата на планината Голо бърдо.

Снимки: БулФото

Видео: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.