Сигнализирай!

С гласовете на ГЕРБ и БСП държавата може да загуби контрола над Пловдивския панаир 

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2022 г.
24
0

С гласовете на ГЕРБ и БСП държавата може да загуби контрола над Пловдивския панаир.

Георги Гергов, бизнесмен и бивш лидер на БСП в Пловдив, успя да преодолее съпротивата на общинския съвет и получи контрол върху Пловдивския панаир. Това стана чрез промени в капитала на “Пълдин туринвест”, дружеството което контролира фирмата “Международен панаир Пловдив”. Акционери в компанията шапка са общината на Пловдив и Гергов.  

Битката между Община Пловдив и Гергов ще се води в спирала от заседания и жалби

Става дума за повторение на събитията от ноември, когато градската управа на Варна се опита да прехвърли своите 29% от Панаира на  “Пълдин туринвест”. В края на миналия месец сделката беше блокирана от местния парламент на Града под тепетата, но в понеделник общинарите от ГЕРБ и БСП подкрепиха промяната в собствеността. След преместването Гергов придобива 79,3% от Панаира, а държавата остава с около 20% и на практика губи контрола си. Деен участник в схемата е и варненският кмет Иван Портних, от ГЕРБ.  

Според “Медиапул”, случилото се отразява близките контакти между Гергов и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гергов изглежда е запазил влиянието си върху левицата в Пловдив, въпреки изключването си от БСП.

Пловдив - Георги Гергов е почетен консул на Русия у нас от 2008.

Кметът на Пловдив изхвърля стотици украински бежанци на улицата посред зима

Перспективата

Ако измененията в капитала бъдат вписани в Търговския регистър, Гергов ще може да взима еднолични решения за съдбата на Панаира, а другият акционер в дружеството – държавата, ще загуби блокиращата си квота. Опасенията на противниците на сделката са, че Гергов може да ликвидира Панаира, който от години е със затихващи функции. Той обаче се намира върху атрактивен за застрояване терен от 340 дка., в широкия център на града.

https://www.facebook.com/veselina.alexandrova.2/posts/10160323191134487

Веселина Александрова от "Демократична България" написа във Facebook, че макар и гласовете на ГЕРБ и БСП да са били в полза на Гергов, първата част от решението на Общински съвет остава непроменено. А именно - Общински съвет не дава съгласие за апорта и упражнява блокиращата квота на общината. На кмета е възложено да оспори пред съда решенията в "Пълдин Туринвест" в случай, че такива бъдат взети.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.