Сигнализирай!

Велинград протестира в защита на езерото "Клептуза" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2022 г.
26
0

Велинград протестира в защита на езерото Клептуза. Местните недоволстват срещу отдаването на концесия на емблематичния парк. Причина за протеста им е и предстоящото приватизиране на общинската болница.

Общината търси концесионери поради липса на средства

Езерото "Клептуза" е една от емблемите на града и се намира в защитена местност. Десетки жители на спа курорта се събраха пред сградата на общината, за да изразят недоволството си. Те настояват емблематичният парк и карстовия извор към него да не бъдат отдавани на концесия.

Недоволните граждани споделиха пред НОВА, че таксата за бъдещият концесионер ще бъде едва 40 хиляди лева годишно. Това са 9 ст./кв.м. месечно, изчисляват местните.

"Мястото не се поддържа, защото преди 10 години беше дадено на частно лице”, заявиха протестиращите за парка.

До 8 хиляди лева достига тридневният пакет за Нова година във Велинград

НОВА/стоп кадър
Кметът на Велинград не знаел за какво се събрали хората, точката за гласуване била изтеглена от дневния ред на сесията на общинския съвет

Кметът на община Велинград Костадин Коев заяви в ефира на "Здравей, България", че няма внесена точка за гласуване в дневния ред на сесията на общинския съвет.

"Не знам за какво са се събрали хората", сподели той, предизвиквайки присмеха на гражданите.

По-рано тази сутрин БНР цитира свои източници, според които точката действително е била изтеглена от програмата на Общинския съвет, за да се предвари протестът, пише СЕГА.

Протест за липсата на вода във Велинград доведе до сблъсъци и арести (видео)

Според кметът няма пари за парка - нито от евросредства, нито от държавния бюджет. Поради тази причина се търси отдаването му на концесия. БНР пише, че идейният проект на общината предвижда "Клептуза" да бъде отдаден на концесия за 35 години при инвестиция от 5 милиона лева.

Другото опасение на велинградчани е приватизирането на общинската болница. Отново поради липса на средства се подготвя предоставянето на 51% от собстветността на болницата на частно дружество. Ако процедурата получи зелена светлина, към протеста ще се присъединят и медиците от здравното заведение.

Видео: НОВА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.