Сигнализирай!

ЕРП: Кражбите на ток у нас придобиват страховити мащаби

Gospodari.com
Gospodari.com
21.12.2022 г.
31
0

Проверките на "Електроразпределителни мрежи - Запад", извършени през годината, показват, че кражбите на ток у нас придобиват страховити мащаби. Предприятието, поело доставките за Западна България от ЧЕЗ, е извършило 95 000 инспекции.

Щетите от измамите растат, а измамниците стават все по-изобретателни. Копаенето на биткойни и други виртуални валути е сред тенденциите, които са довели до нарастващото потребление на огромно количество енергия. Финтове правят и битови, и стопански потребители от разни браншове - автосервизи, хотели, складове, супермаркети, нелегални плантации за марихуана, "ферми" за криптовалути и т. н., предава СЕГА.

Копачи на криптовалути масово крадат ток от трафопостове

Компанията отчита, че е направила 95 000 инспекции в страната преди края на годината. Установени са 22 млн. киловатчаса незаконно потребление, които ще бъдат таксувани. Потреблението се равнява на повече от двумесечната консумация на град като Перник.

Къде е концентрирано най-високото незаконно потребление?

В сервиз на верига за бяла техника в София е било открито голямо перално помещение, захранвано от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Това е един от най-потресаващите случаи. Дотаксуваната електроенергия е 1,4 млн. киловатчаса, съобщават от ЕРМ-Запад.

Контролни екипи на компанията са установили поредната манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир преди само десетина дни. Служители на МВР също са участвали в проверката.

ЧЕЗ и полицията разкриха мащабна кражба на ток в луксозна сграда в София

iStock

Според анализите на ЕРМ-Запад най-голямо незаконно потребление е регистрирано в ресторанти и други заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19).

За 2022 г. дружеството е установила кражби от общо 445 стопански обекта, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия. 

Как се извършват проверките?

Различни начини за откриване и пресичане на кражбите на ток се прилагат от ЕРМ-Запад. Извършва се охрана в селища с рискови потребители, монтират се СОТ системи в табла, изнасят се електромерни табла за цели селища или отделни части и т.н. Реконструкция на мрежите също се правят, за да се ограничат възможностите за прикачване. Дружеството извършва непрекъснат мониторинг, допринасящ за навременното откритие на съмнителното и необичайно високо потребление.

От ЧЕЗ разкриха най-мащабната кражба на ток в историята си (видео)

Макар финансовите щети да се покриват от електроразпределителното дружество, кражбите на електроенергия ощетяват всички коректни потребители. Това е, защото качеството на предоставяната услуга бива нарушено. Често това води до повреди на съоръжения, прекъсване на електрозахранването, както и ниско напрежение, сочат от електрокомпанията.

Над 200 екипа работят непрекъснато, вкл. и през нощта и празничните и почивни дни. ЕРМ-Запад предупреждават, че проверките ще продължат и по време на коледно-новогодишните празници.

Видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.