Сигнализирай!

Минималната работна заплата ще бъде намалена, а не увеличена? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.12.2022 г.
26
0

Минималната работна заплата ще бъде намалена, а не увеличена, ако предложените от ГЕРБ законодателни промени станат факт. Това стана ясно от коментара на бившия социален министър Христина Христова в студиото на NOVA.

Къде е проблемът?

Уловката се крие в замяната на понятието “основна заплата” с  “брутна минимална работна заплата”. На пръв поглед козметичното изменение предполага “клас прослужено време” да се вади от заплатата, което ще доведе намалението. При досегашната методика за всяка година трудов стаж работниците и служителите получават добавка към заплатите. Ако промените влязат в сила, те не само че няма да получат тези пари, но определена сумата, в зависимост от стажа им, ще бъде удържана. Така се получава парадокс - колкото по-дълга квалификация има един служител, толкова по-малко пари ще получава.  

Евродепутатите решиха минималната заплата да е поне 50% от средната

„Директивата на ЕС беше изопачена" - коментира Христова. По думите й "минималната заплата трябва да е половината от средната брутна заплата в страната или 850 лв. При човек с 30-годишен стаж, ако това е брутна минимална работна заплата, трябва да извадим 30% от тези 850 лв., за да видим каква е тази минимална заплата. Махаме и осигуровките - около 17%, махаме и данъка 10%. Накрая човекът с 30-годишен стаж ще вземе около 590 лв.”, разясни тя. 

Христина Христова допълни, че предложените промени ще създадат юридически проблем с изчисляването на здравните осигуровки на децата. Те се плащат от държавата и са в размер на 8% от минималната работна заплата. Но промените предполагат всеки на минимална заплата, според трудовия си стаж, да получава различно по резмер заплащане.

Bulgarian money

Вижте каква е депутатската заплата и кой взима най-много в парламента

Икономистите : Няма страшно

Според Никола Янков от Центъра за изследване на демокрацията промяната няма да доведе до намаляване за заплатите, защото ако един работодател иска да задържи даден служител, ще му плаща така, че той да не напусне. В този дух се изказа и икономистът Кузман Илиев. Но остава отворен въпросът защо се предлагат лобистки промени в законодателството, обслужващи работодателските организации, ако те няма имат ефект.   

Припомняме, че скандалната поправка беше гласувана на второ четене във вторник в социалната комисия на НС. Предложението дойде от Деница Сачева от ГЕРБ. Измененията бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и “Български възход”. Христова коментира, че по всяка вероятност депутатите от последните две партии не са разбрали правилно последиците от промените.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.