Сигнализирай!

За кого да гласувате за Спортист на годината?

Gospodari.com
Gospodari.com
21.12.2022 г.
25
0

За кого да гласувате за Спортист на годината?

Всяка година в средата на декември спортните журналисти избират най-заслужилите спортисти в България. От няколко години за най-добър атлет може да гласува и всеки един от нас - феновете. Но кой трябва да бъде вкаран в класацията за изминалите 12 месеца?

За разлика от истинската класация, тук ще ви предложим не десет, а седем имена. Те ще са подредени по азбучен ред и няма да отразяват пристрастия към когото и да било на база позицията им в статията. Можете да дадете своя глас в класацията "Спортист на публиката" тук.

Александър Божилов

Това име вероятно Ви говори най-малко от всички изброени в този текст. Божилов е лицето на възраждащия се в България триатлон. Спортът, включващ плуване, колоездене и бягане е все по-популярен в световен мащаб. В една от разновидностите му Божилов стана втори в света. Акватлонът е комбинация от плуване и бягане - там 17-годишният младеж остави само един състезател пред себе си и то във възрастова група с момчета с 2 години по-големи от него.

Снимка: БулФото

В България той направи фурор на Националния шампионат в олимпийската дистанция. Божилов премина 1500 метра плуване, 40 километра колоездене и 10 километра бягане в рекордно темпо. Той строши рекорда на трасето на Гребната база в Пловдив и записа резултат, достоен за Олимпиада 1 час 48 минути и 18 секунди.

Александър Везенков

Най-добрият български баскетболист изпраща най-силната си година в професионален план. Той изведе клубния си Олимпиакос до завръщане във Финалната четворка на Евролигата след многогодишно отсъствие. Достойното му представяне му спечели наградата за Най-прогресирал играч в най-силния европейски клубен турнир. Освен това той бе избран за Най-полезен играч в първенството на Гърция.

Снимка: Facebook/Euroleague

Още по-впечатляващо бе представянето му на национално ниво. Той бе основен фактор България да се завърне на Европейско първенство след над 10 години пауза. На Евробаскет пък тежкото крило бе в топ 5 в три от основните показатели - точки, борби и коефициент на полезно действие. В различните статистики той изпревари някои от величията в днешната игра - Янис Антетокунмпо и Никола Йокич.

Кирил Милов

Няма как да не подминем един от най-успешните ни спортове. Борбата през годините ни е дала много поводи за радост на най-високото възможно ниво. И сега трибагреникът бе защитен подобаващо на Европейското първенство. Кирил Милов спечели златото в категория до 97 килограма в класическия стил.

Снимка: БулФото

Това не е единственото постижение на дупнишкия борец. Милов се представи отлично и Световното първенство в Белград. Там той стигна до финала, но отстъпи в схватката за титлата. Все още на 25 години, надеждите за Милов са той да запише призово класиране и на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Марк Христов
Снимка: Twitter

Перспективният ни джудист изгря ярко на сцената през последните 12 месеца. Името му нашумя на Европейското първенство за мъже в София. Тогава той спечели сребърен медал. Той затвърди успеха си на Европейското първенство за младежи преди по-малко от месец. Там Христов спечели категорията си до 73 килограма безапелационно. Макар за квоти за Токио в този спорт да е все още рано, представянето на 22-годишният софиянец е обнадеждаващо, а надеждите са да го гледаме и в Париж на Олимпийските игри.

Никола Цолов
Снимка: Twitter

Макар да се състезава в спорт, който трудно можем да практикуваме като любители, Цолов определено заслужава мястото си. Младият пилот последно нашумя с това, че от догодина ще кара във Формула 3. Той прави много уверени стъпки към това да се превърне в първия българин във Формула 1.

16-годишен наш пилот е на две стъпки от Формула 1 (видео)

През изминалата кампания едва навършилият 16 години Цолов доминира в испанската Формула 4 и я спечели безапелационно. Забелязаният преди 2 години от Фернандо Алонсо пилот показва, че може да се превърне в следващото голямо име в автомобилизма.

Стилияна Николова
Снимка: БулФото

Художествената гимнастика е известна с факта, че "вербува" състезателките си млади. Това е на съвсем различно ниво, когато говорим за "детето-чудо". 17-годишното момиче направи истински фурор на Световното първенство в София тази година. Тя спечели 3 сребърни и 1 бронзов медал.

Освен това с успешното си участие тя завоюва и квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. По-впечатляващото е, че всички тези успехи са спечелени при дебюта на живеещата в Египет Стилияна. Бъдещето със сигурност е светло пред нея и ще я виждаме в тези класации.

Милица Мирчева
Снимка: Twitter

Най-добрата ни бегачка на дълги разстояния записа рекордно класиране на Световно първенство. На една от класическите дистанции - маратона, тя записа най-добрия финиш на българка. 15-ото място сред най-добрите в света в дисциплина, изцяло доминирана от африканските бегачи със сигурност заслужава място в топ 10 на българските спортисти за годината.

Видео: NOVA Sport

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.