Сигнализирай!

Минималната заплата да стане 780 лв. от 1-ви януари 2023 г. ще предложи социалният министър

Gospodari.com
Gospodari.com
23.12.2022 г.
20
0

Минималната работна заплата да стане 780 лв. от 1-ви януари 2023 г. ще предложи социалният министър. Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не успя да постигне консенсус за минималната заплата. Това стана ясно от брифинга след срещата.

“В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват че НСТС не постигна консенсус по проекта на постановление”, заяви социалният министър Лазар Лазаров.

Минималната работна заплата ще бъде намалена, а не увеличена? (видео)

780 лв. минимална работна заплата - увеличение с 9,9% спрямо настоящия ѝ размер

Социалното министерство ще предложи на Министерски съвет (МС) минималната заплата да стане 780 лв. от началото на 2023 година.

Първоначално проектът на постановлението бе минималната работна заплата да бъде 770 лв., но след дискусиите от социалното министерство заявиха, че са склонни да ревизират тази сума. Така тя ще се вдигне на 780 лв. от 1-ви януари 2023 г., което е 50% от средната работна заплата.

Средната заплата расте с близо 180 лева за година

“Още в първите дни на януари ще създадем работна група, която да започне работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат изменени”. Това посочи още министър Лазаров.

С предложението на социалния министър се постига увеличение с 9,9% спрямо настоящия размер на минималната работна заплата. На годишна база това е 20%-ово увеличение,“ което изцяло изчиства и компенсира натрупаната до момента инфлация”, допълни социалният министър.

iStock
Синдикатите не са съгласни

„От няколко седмици България се тресе от различни варианти, механизми, схеми, числа, свързани с минималната работна заплата. Очакванията на хората са за едно прилично и сериозно увеличение, което да подкрепи техните доходи”. Това заяви Пламен Димитров от КНСБ.

Димитров обясни, че синдикатите искат 830 лева.

850 лв. минимална заплата е мираж, Василев обвини ГЕРБ, че връщат постната пица (видео)

„Това трябва да е целта за 2023 г.”, категоричен е Пламен Димитров. Синдикатите предлагат увеличението да стане на два пъти – през януари и юли. „Но ние не можем да влезем в този консенсус, ако той не влиза в това, което пожелахме.”

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" каза: „Не подкрепихме проекта на постановление, който ни беше предоставен. Този проект беше публикуван, след като в НС на първо четене беше приет друг проект, според който минималната заплата трябваше да е много по-висока. През последните месеци ставаме свидетели на тежка безотговорност от страна на политчексия елит в стрнаата!”

Според Григорова текстът за увеличение на минималната работна заплата “се избутва назад в дневния ред, така че да не се стигне въобще до гласуване”.

Тя твърди, че увеличение на минималната заплата на 780 лв. няма да покрие инфлацията. Синдикатите са склонни да се съгласят с предложението на социалното министерство само ако след януари последва “бърза промяна в рамките на следващите няколко месеца, така че да стигне поне до 830 лв.”.

Работодателите пък искат минимален праг за различните професии.

“Така, например, ако кабинетът смята да приеме предложението, това механично еднокритериално определяне на минималната работна заплата може да бъде подобрено, като се диференцира плюс - минус 10”, поясни икономистът Васил Велев.

Крайната дума за размера на минималната работна заплата ще има Министерския съвет (МС).

Видео: НОВА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.