Сигнализирай!

Германия арестува служител на разузнаването за шпионаж в полза на Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
22.12.2022 г.
26
0

Германия арестува служител на разузнаването, заподозрян за шпионаж в полза на Русия, съобщава Reuters.

Обвиняемият е агент на външното разузнаване на Федералната разузнавателна служба. Заподозрян е в държавна измяна, посочват от прокуратурата.

От изявлението на властите става ясно, че агентът е предавал информация на руското разузнаване, „на която се натъквал по време на работа си и която се счита за държавна тайна”.

Полицията е извършила обиск в апартамента и на работното място на задържания. Претърсени са жилището и работното място и на друго лице.

Снимка: iStock

Румъния обвини четирима служители на местния филиал на “Газпром” в шпионаж

Федералната разузнавателна служба е започнала свое вътрешно разследване, след като е разбрала за вероятно предателство в собствените си редици, каза ръководителят Бруно Кал в изявление. Когато тези подозрения са се потвърдили, службата е повикала федерални прокурори, обясни Кал.

Дискретността ще бъде ключова занапред, тъй като всеки детайл от разследването, оповестен публично, може да даде „предимство на противника в намерението му да навреди на Германия“, допълни ръководителят на Федералната разузнавателна служба.

Междувременно германските власти предупредиха за вероятно засилено руско шпиониране заради противопоставянето на Кремъл със Запада след нахлуването на Русия в Украйна.

Случаят идва дни, след като Австрия съобщи, че е идентифицирала гръцки гражданин, когото подозира в шпионаж в полза на Русия .

Последно през 2014 година служител на германското разузнаване е бил арестуван за държавна измяна, припомня Reuters. Мъжът е осъден на осем години затвор за издаване на тайни на Централното разузнавателно управление на САЩ.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.