Сигнализирай!

Конгресмен от САЩ е поискал санкции срещу Гешев заради съмнения в корупция (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.12.2022 г.
22
0

Конгресмен от САЩ е поискал санкции срещу Гешев заради съмнения в корупция.

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън е призовал финансовото министерство на САЩ да наложи санкции спрямо българския главен прокурор Иван Гешев заради съмнения за корупция и пренебрегването на санкциите по "Магнитски". Това се посочва в становище на американския конгресмен, копие на което бе публикувано от депутата от "Продължаваме промяната" Иван Христанов във Facebook.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=218045903977399&id=100073159718728

В писмото си конгресменът, който е член на финансовата комисия в Камарата на представителите, определя сигналите за корупционни действия на българския главен прокурор Иван Гешев за особено тревожни. Дейвидсън подчертава, че само преди дни Съветът на Европа е отбелязал “системния проблем с неефективните наказателни разследвания, както и липсата на независимост на наказателните разследвания по отношение на главния прокурор”, като е поискал наказателни производства срещу самия главен прокурор.

Гешев много работи, а осъдени няма (Коментарът на “Господарите”)

„Може би най-обезпокоителното е, че българските съдилища видимо последваха отказа на главния прокурор да предприеме действия срещу санкционираните лица. Те наскоро обявиха санкциите на САЩ, наложени съгласно Глобалния закон за отчетност за човешките права на Магнитски, за неефективни и без правна сила в Република България. Българската прокуратура няколко месеца по-късно прекрати всички разследвания и мерки срещу санкционираните от САЩ български граждани“, посочва Дейвидсън.

Прокуратурата е осъдена да плати рекордно обезщетение от почти 1 милиона лева

Според него тези действия пряко заплашват стабилността и сигурността на съюзниците от НАТО в Европа. А целта им е да подкопаят закона "Магнитски". По думите му явното пренебрегване на санкциите на САЩ от страна на Гешев е недопустимо и трябва да бъде разгледано.

България вече не поддържа “черен списък” на лицата по “Магнитски”

„Това е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и като цяло на Балканския регион. За съжаление, виждаме само ескалация на неправомерното поведение на българската съдебна система“, пише още Дейвидсън.

Писмото е адресирано до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

„Съединените щати и нашите съюзници продължават да упражняват засилен икономически натиск върху Русия за нейното незаконно нахлуване в Украйна. За съжаление, виждаме твърде често заобикаляне на тези санкции от руски лица и техни близки сътрудници. Голяма част от зловредното руско влияние е съсредоточено в Югоизточна Европа, включително сред държави от НАТО като България“, допълва конгресменът.

През март 2021 година двама американски сенатори от комисията по външни работи излязоха със знаково общо изявление, припомня Mediapool. Четири месеца след това финансовото министерство на САЩ наложи санкциите по глобалния закон "Магнитски" срещу Делян Пеевски и Васил Божков. Други петима българи също бяха санкционирани.

0 разследвания за корупция по високите етажи у нас в годината на закона “Магнитски”

Гешев е казвал, че санкциите по Магнитски са административен и политически инструмент на САЩ. Но не поражда задължителен правен ефект в България.

Според Христанов в писмото на конгресмена "се прави директна връзка между поведението и действията на Гешев, решения на българския съд, заграбване на бизнеси и покровителство над лица от задкулисието".

"Това е може би намек за новите "номинации на Магнитски", казва Христанов.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.