Сигнализирай!

Явор Божанков: Промените в ИК вещаят хаос и снижаване на доверието

Gospodari.com
Gospodari.com
23.12.2022 г.
30
0

„Катастрофа“ – така определи промените в изборните правила Явор Божанков, отцепилият се депутат от ПГ на БСП. По думите му хоризонтът на новите изборни правила са местните избори, на  които „ГЕРБ ще спечелят най-много“.

Пред БНР Божанков коментира, че очаква много технически грешки при броенето бюлетини и разписки от машините.  

Искаме си хАртийките и белязките, бе! (Коментарът на “Господарите”)

"Тук не говорим за смесен вот. Това е хартия на квадрат. Грешките ще са безброй, безчет," категоричен беше депутатът.

"Имаше някакъв резон хората да имат право на избор. При първите гласувания възрастни хора се затрудняваха с машините. Но тук стана нещо съвсем друго – стигна се до пълно обезсмисляне на машинния вот", изтъкна той.

Божанков счита, че освен хаос, промените в ИК ще доведат и до снижаване на доверието в парламента. Той отчита като стратегическа грешка подкрепата, оказаната от страна на БСП за промяната на изборните правила:

„Шест години полагахме труд да извадим партията от стигмата "статукво", платихме висока цена и "тези 6 години труд отлетяха с едно гласуване", коментира Явор Божанков. Бившият депутат от гражданската квота на БСП изрази мнение, че с изборни хватки се компенсира ерозиралото доверие в партиите. В Конституцията не е предвидено служебният кабинет да стане от изключение – правило, допълни той. България не трябва да живее в постоянен режим на служебни кабинети, защото те са безотчетни, изтъкна още Божанков.

За еврозоната БСП има разписано изключително професионално мотивирано решение, но "когато въпросът стигна до зала БСП каза – приемаме еврото - да, но не сега", обясни Божанков. Това за него било "голяма изненада".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.