Сигнализирай!

Българин е в топ 10 на Спортист на Балканите

Gospodari.com
Gospodari.com
24.12.2022 г.
18
0

Българин е в топ 10 на Спортист на Балканите. Радостната новина дойде при съобщаването на призьорите в класацията, организирана от информационните агенции на всички балкански държави. В нея попадат Кралят на плуването, най-полезния играч в НБА и бронзов медалист от Световното по футбол.

Снимка: Twitter

Най-вълнуващата новина за нас българите дойде още с първото име от списъка. Той е подреден по азбучен ред и поведен от Александър Везенков. Националът ни изведе страната ни до първо участие на Европейско първенство от 11 години. На клубно ниво той е най-добрия играч в един от най-големите европейски отбори - Олимпиакос. Бе избран за Най-полезен играч на сезона в гръцкото първенство, изведе "червено-белите" до Финалната четворка на Евролигата. Там бе избран в Идеалната петица за сезона, взе приза за Най-прогресирал играч, както и наградите за най-полезен играч на месеците февруари и ноември.

Редом до него са някои от най-големите величия в световния спорт.

Носителят на 21 титли от Големия шлем вдигна трофея на Уимбълдън. Той нашумя и с отказа си да се ваксинира срещу Ковид-19, което му попречи да защити титлата си на Откритото първенство на Австралия, както и да играе на Ю Ес Оупън.

https://twitter.com/NBATV/status/1542630251272060931?s=20&t=Rh1KgEEe0kGMIJZqalUbGA

Две от звездите на НБА също са в класацията. Това са носителите на наградите за Най-полезен играч в най-силното първенство в света за последните четири години Янис Антетокунмпо и Никола Йокич. Сърбинът взе втората си поредна подобна награда през тази година. След това той сключи и договора с най-голяма заплата в историята. За "Гръцкия чудак" пък сезонът предложи шестото му участие в Мач на звездите, както и избор в Идеалната петица на НБА. Той вдигна титлата в Асоциацията, като бе избран за МВП на Финалите миналата година.

Лука Модрич за пореден път също е отличен. Капитанът на Хърватия изведе родината си до втори пореден медал на Световно първенство. Този път той бе бронзов, но сезонът за носителя на "Златната топка" за 2018 г. бе успешен и на клубно ниво. Той направи "Златен дубъл" с Реал Мадрид, печелейки Шампионската лига и испанската Ла Лига.

Вторият най-добре представен спорт след баскетбола е плуването.

https://twitter.com/LENaquatics/status/1565307442413674499?s=20&t=Rh1KgEEe0kGMIJZqalUbGA

Тук е световният рекордьор в "Кралската дисциплина" Давид Поповичи от Румъния. Той взе европейските титли на 100 и 200 метра свободен стил на шампионата в Рим на голям басейн тази година. Там той счупи и най-ценния световен рекорд - този на 100 метра кроул. Освен него, място си извоюва и Лана Пудар от Босна и Херцеговина. Едва на 16 години Пудар спечели европейската титла на 200 метра бътерфлай и завърши трета на 100 метра в дисциплината.

Останалите имена в класацията са Милтадис Тентоглу (Гърция) за европейската му титла и второто му място на Световно първенство в дългия скок, световният и европейски шампион в борбата при 125-килограмовите Таа Акгюл (Турция) и сръбската волейболистка Тияна Бошкович.

Източник: БТА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.