Сигнализирай!

Русия обяви за издирване български разследващ журналист (снимка)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.12.2022 г.
27
0

Русия обяви за издирване български разследващ журналист. Не е ясно за какво точно е издирван той, но това е Христо Грозев.

Трите гряха на Иван Гешев, които го водят към “Магнитски”

Снимка: Telegram/Медиазона

Христо Грозев е част от Bellingcat. Той има ключова роля в разкриването на схемите за отравянето на Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални.

Bellingcat разследва и катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г.

В края на юли тази година представител на Федералната служба за сигурност на Русия заяви в ефира на телевизионния канал "Россия 24", че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети. Това са бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му операцията е организирана от Службата за сигурност на Украйна. А Грозев е координирал действията на участниците в нея. Журналистът отрича да е замесен.

Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. и е български гражданин.

През септември той заяви в интервю за АФП, че Bellingcat е "най-страшният кошмар на Кремъл".

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта Трите гряха на Иван Гешев, които го водят към “Магнитски”на журналистиката.

Източник: Офнюз

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.