Сигнализирай!

Киев защити новата посланичка в София

Gospodari.com
Gospodari.com
27.12.2022 г.
23
0

Киев защити новата посланичка в София. Украинското Министерство на външните работи защити назначението на Олеся Илашчук за посланик в София, като обяви, че тя притежава диплома по международни отношения. За това съобщава СЕГА.

Изявлението идва след засилена кампания от украински и руски медии, че Илашчук няма нужната компетенция, за да оглави посолството. Указът на украинския президент Володимир Зеленски за смяна на досегашния посланик бе обнародван в края на миналата седмица, на 24-ти декември. В медиите се цитираха данни от Facebook профила на Илашчук, където тя се представя като сексолог и семеен терапевт.

Назначават нов украински посланик в София (видео)

Зеленски предупреди украинците да се готвят за още по-големи военни действия

"Що се касае до назначаването на Олеся Илашчук на поста посланик, то в Министерството на външните работи на Украйна имаме информация, че тя се е дипломирала с отличие по специалност "Регионално управление" в катедра "Международни отношения" на Факултета по история, политология и международни отношения на Черновицкия национален университет "Юрий Федкович". Това гласи изявлението на МВнР на Украйна.

Българското правителство е одобрило кандидатурата на Илашчук, допълват от ведомството. Посочва се още, че назначаването за посланици на хора, които не са дипломати от кариерата, е обичайна международна практика.

Вчера новата посланичка откри канал в Телеграм, където се оплака, че срещу нея се провежда дискредитираща кампания.

"Виждам много невярна информация и негативизъм към мен. Е, нека враговете знаят, че за мен на първо място е моята родна Украйна и аз ще кажа истината. И може ли да се съди за човека само по думите? Ще бъде вярно да се каже какво всъщност съм направила". Това написа Илашчук.

Първият пост на Илашчук в Телеграм канала е посветен на назначението й в България. Тя заявява вълнение и отбелязва колко си приличат българската и украинската природа.

Видео: НОВА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.