Сигнализирай!

Защо преяждането по празниците е толкова вредно?

Gospodari.com
Gospodari.com
28.12.2022 г.
20
0

Защо преяждането по празниците е толкова вредно? Отговор на този въпрос дава медицината, която традиционно по това време на годината е доста заета със здравето ни.

Ако не сте наясно с размера на порциите, които може да поемете покрай празниците, преяждането може лесно да излезе извън контрол. И така да доведе до различни негативни последици за здравето и тялото ви.

Един от начините да овладеете този навик е първо да разберете как преяждането влияе на тялото ви.

Историята на празнуването на Коледа в България

Телесни мазнини

Вашият дневен калориен баланс се определя от това колко калории приемате спрямо колко изгаряте. Когато ядете повече, отколкото изразходвате, това се казва калориен излишък. Вашето тяло може да съхранява тези допълнителни калории като мазнини.

Преяждането може да бъде особено проблематично за трупането на излишни телесни мазнини или затлъстяване. Вие просто консумирате много повече калории, отколкото са ви необходими.

Въпреки това прекомерната консумация на протеин вероятно не увеличава телесните мазнини поради начина, по който се метаболизира. Излишните калории от въглехидрати и мазнини са много по-склонни да увеличат телесните мазнини. От тях се дебелее.

За да предотвратите излишното натрупване на мазнини, опитайте да се наситите с протеини и зеленчуци без скорбяла. Намалете храните с по-високо съдържание на въглехидрати и мазнини.

Глад

Два основни хормона влияят върху регулирането на глада — грелин, който стимулира апетита, и лептин, който потиска апетита. Когато не сте яли известно време, нивата на грелин се повишават. След това, след като сте се нахранили, нивата на лептин казват на тялото ви, че е сито.

Преяждането обаче може да наруши този баланс.

Яденето на храни с високо съдържание на мазнини, сол или захар освобождава хормони за добро настроение като допамин. Те активират центровете за удоволствие в мозъка.

С течение на времето тялото ви може да свърже тези усещания за удоволствие с определени храни, които обикновено са с високо съдържание на мазнини и калории. Този процес може в крайна сметка да отмени регулирането на глада. Като ви насърчава да ядете за удоволствие, а не за глад.

Нарушаването на тези хормони може да предизвика постоянен цикъл на преяждане.

Можете да противодействате на този ефект, като разпределите определени храни, които ви карат да се чувствате добре, и ги ядете по-бавно, за да позволите на тялото ви да регистрира пълнотата си.

Хроничното преяждане може да отмени хормоните, които контролират ситостта и глада. Което затруднява определянето кога тялото ви се нуждае от храна.

Увеличен риск от заболяване

Докато случайното преяждане вероятно не засяга дългосрочното здраве, хроничното преяждане може да доведе до затлъстяване. На свой ред това състояние постоянно е показвало, че увеличава риска от заболяване.

Затлъстяването, което се определя като индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или повече, е един от основните рискови фактори за метаболитен синдром. Това повишава шансовете ви за сърдечни заболявания и други здравословни проблеми, като диабет и инсулт.

Индикаторите за метаболитен синдром включват високи нива на мазнини в кръвта. Също повишено кръвно налягане, инсулинова резистентност и възпаление.

Самата инсулинова резистентност е тясно свързана с хроничното преяждане. Развива се, когато излишната захар в кръвта ви намалява способността на хормона инсулин да съхранява кръвната захар в клетките ви.

Ако не се контролира, инсулиновата резистентност може да доведе до диабет тип 2.

Можете да намалите риска от тези състояния, като избягвате висококалорични, преработени храни, ядете много богати на фибри зеленчуци и намалите размера на порциите въглехидрати.

Нарушена мозъчна функция

С течение на времето преяждането може да навреди на мозъчната функция. Няколко проучвания свързват непрекъснатото преяждане и затлъстяването с умствена регресия при възрастни хора в сравнение с тези, които не преяждат.

Едно проучване при по-възрастни хора установи, че наднорменото тегло се отразява негативно на паметта в сравнение с индивиди с нормално тегло.

Като се има предвид, че мозъкът ви се състои от приблизително 60% мазнини, яденето на здравословни мазнини като авокадо, ядково масло, мазна риба и зехтин може да помогне за предотвратяване на проблеми с него.

Гадене

Редовното преяждане може да причини неприятно чувство на гадене и лошо храносмилане.

Стомахът на възрастен е приблизително с размер на стиснат юмрук и може да побере около 75 мл, когато е празен. Но може да се разшири, за да побере около 1 литър.

Обърнете внимание, че тези числа варират в зависимост от вашите размери и колко ядете редовно.

Когато ядете обилно и започнете да достигате горната граница на капацитета на стомаха си, може да почувствате гадене или лошо храносмилане. В тежки случаи това гадене може да предизвика повръщане, което е начинът на тялото ви да облекчи острото стомашно налягане.

Да, много лекарства без рецепта могат да лекуват тези състояния. Но най-добрият подход е да регулирате размера на порциите си и да ядете по-бавно, за да предотвратите тези симптоми на първо място.

Газове и подуване

Яденето на големи количества храна може да натовари храносмилателната ви система. Да предизвика газове и подуване на корема. Храните, които водят до газове, са пикантни и мазни. Също газирани напитки. Фасулът, някои зеленчуци и пълнозърнестите храни също могат да предизвикат газове.

Освен това, твърде бързото хранене може да насърчи образуването на газове и подуването на корема поради големи количества храна, които бързо навлизат в стомаха ви. Това товари и сърцето.

Можете да избегнете излишните газове и подуване на корема, като ядете бавно. Като изчакате поне 20 минути след хранене, за да пиете течности.

Умора

След преяждане много хора стават мудни или уморени. Това може да се дължи на явление, наречено реактивна хипогликемия, при което кръвната ви захар спада малко след обилно хранене.

Ниската кръвна захар обикновено се свързва със симптоми като сънливост, мудност, ускорен пулс и главоболие.

Въпреки че е най-честа при хора с диабет, реактивната хипогликемия може да се появи при някои индивиди в резултат на преяждане.

Обобщение

Лесно е да преядете, ако не обръщате внимание на това колко ядете или колко сити се чувствате.

Всъщност този често срещан навик може да доведе до подуване на корема, газове, гадене, излишни телесни мазнини и по-висок риск от няколко заболявания.

Ето защо трябва да работите за предотвратяване на преяждането, като намалите размера на порциите си, ядете по-малко преработени храни и ориентирате диетата си към зеленчуци и плодове, също чист протеин.

Източник: Healthline

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.