Сигнализирай!

Нова технология превръща свински черен дроб в човешки за трансплантация

Gospodari.com
Gospodari.com
31.12.2022 г.
35
0

Нова технология превръща свински черен дроб в човешки за трансплантация. Очакванията са чрез постигнатия научен пробив да се задоволи недостига на органи за трансплантация.

Разработката е на американската компания Miromatrix, която се занимава с технологии за създаване на човешки органи за трансплантация, пише ABC News.

https://twitter.com/MiromatrixMed/status/1607850627060666370

През 2021 година изследователи от Miromatrix и Mayo Clinic съобщиха за успешно трансплантиране на версия на биоинженерен черен дроб на прасета. Това поставя началото на тестване на лечение за „подпомагане на черния дроб“, подобно на диализата, като се използва биоинженерен черен дроб за филтриране на кръвта на хора в остра чернодробна недостатъчност, животозастрашаваща спешност. Сега лекарите нямат какво да предложат освен поддържаща грижа, ако пациентът няма късмета да получи бърза трансплантация.

„Всичко това звучи като научна фантастика, но трябва да се започне отнякъде“, казва д-р Сандър Флорман, ръководител на трансплантациите в болница Mount Sinai в Ню Йорк.

Тя е една от няколкото болници, които вече планират да участват в проучването за подпомагане на черния дроб.

Снимка: iStock

Експериментално лечение за рак излекува всички участници в проучването

Учените смятат, че новата технология е по вероятно да бъде ползвана в близко бъдеще, отколкото ксенотрансплантацията или директното имплантиране на животински органи в хора.

Повече от 105 000 души са в списъка на чакащите в САЩ за трансплантация на органи. Хиляди ще умрат, преди да им е дошъл редът. А други дори няма да бъдат включени в него.

„Броят на органите, които имаме на разположение, никога няма да успее да отговори на търсенето“, коментира д-р Амит Тевар, трансплантационен хирург в Медицинския център на университета в Питсбърг. „Това е нашето разочарование“, допълва д-р Тевар.

Ето защо учените търсят животните като друг източник на органи. Мъж от Мериленд живя два месеца, след като получи първата в света трансплантация на сърце от прасе миналия януари. Животното е било генетично модифицирано, така че органите му да не предизвикат незабавна атака от човешката имунна система. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ обмисля дали да разреши допълнителни експерименти с ксенотрансплантация, използвайки бъбреци или сърца от генно редактирани прасета.

Органите за биоинженерство са значително различни - не са необходими специални прасета, а само остатъчни органи от кланици.

„Това е нещо, което в дългосрочен план може да допринесе за развитието на органи, които можем да използваме при хората“, казва д-р Тевар.

Научният пробив

Нова технология превръща свински черен дроб в човешки.

Експериментът на учените онагледява как здрав червеникаво-кафяв черен дроб от прасе се превръща в полупрозразна торбичка. През нея прозират бели тръбички. По този начин свинският черен дроб се трансформира, за да изглежда и да функционира като човешки.

Първата стъпка на учените в лабораторията в предградията на Минеаполис е да отстранят с препарат свинските клетки, които са накарали органа да работи. Цветът му постепенно избледнява, докато клетките се разтварят и отмиват. Това, което остава, е гумено скеле, структура от пчелна пита на черния дроб, чиито кръвоносни съдове вече са празни.

Човешки чернодробни клетки - взети от дарени органи, които не могат да бъдат трансплантирани - ще бъдат вкарани обратно в тази обвивка. След това тези живи клетки ще се преместят в кътчетата на скелето, за да възобновят функциите на органа.

"По същество ние възстановяваме органа. Тялото ни вече няма да го възприема като свински", казва главният изпълнителен директор на Miromatrix Джеф Рос.

Снимка: iStock

Извършиха трансплантация на два бъбрека от прасе на човек за първи път

По-сложно е да накараш човешките клетки да поемат.

Отстраняването на свинските клетки премахва някои от рисковете от ксенотрансплантация, като животински вируси или отхвърляне, допълва Джеф Рос.

 „Не можем да вземем милиарди клетки и да ги вкараме в органа наведнъж“, обяснява той. Когато се вливат бавно, „клетките пълзят наоколо и когато видят правилната среда, залепват“.

Източникът на тези човешки клетки: дарени черен дроб и бъбреци, които няма да бъдат трансплантирани. Близо една четвърт от бъбреците, дарени в САЩ миналата година, са били изхвърлени, защото болниците често отказват да трансплантират несъвършени органи или защото е отнело твърде много време, за да се намери подходящ реципиент.

През 2023 година компанията планува да направи първото по рода тестване на биоинженерни органи върху хора. Това означава, че учените ще поставят превърнатия се в човешки черен дроб на пациент, за да филтрира временно кръвта му. Необходимо е обаче разрешение от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ.

Ако експериментът с черния дроб извън тялото бъде успешен, учените ще продължат с опитите за трансплантация на биоинженерен орган - вероятно бъбрек, защото пациентът може да оцелее с диализа, ако операцията е неуспешна.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.