Сигнализирай!

Запознайте се с държавния глава на най-малката страна в света

Gospodari.com
Gospodari.com
05.01.2023 г.
57
0

Запознайте се с държавния глава на най-малката страна в света.

Ако мислите, че ще трябва да пътувате до другия край на света, за да посетите най-отдалечените страни, очевидно никога не сте чували за Сийланд, пише LADbible.

Тази уникална морска крепост се намира в Северно море, на около 12 километра източно от Съфолк. Крепостта представлява построена платформа и претендира, че е самостоятелна държава, въпреки че е близо до Обединеното кралство. Това твърдение е подкрепено от британското семейство, което живее там.

Сийланд има дори свое национално знаме, химн, валута, печати, паспорти и дори футболен отбор.

https://twitter.com/SealandGov/status/1608459500389818369

Както обяснява BBC Travel, княжеството е построено от правителството на Обединеното кралство по време на Втората световна война като форт на армията и флота през 1942 година.

Известна още като Roughs Tower, платформата е използвана за различни цели до 1956 година, когато е изоставена.

Това обаче се променя през 1966 година, когато Пади Рой Бейтс завзема кулата, за да разпространява пиратската си радиостанция Radio Essex.

След сблъсък със закона Пади обявява крепостта за Княжество Сийланд и не след дълго семейството му се премества там.

След смъртта на Пади Сийланд е наследен от сина му Майкъл Бейтс през 2012 година. Освен че е държавен глава на нацията, той се занимава и с износ на морски дарове за Испания.

Майкъл дори се жени в Сийланд с традиционна церемония, включваща хеликоптер на борда на княжеството.

Снимка: sealandgov.org

Ето коя е „най-самотната къща в света“ (видео)

Подобно на много страни и в Сийланд е имало спорове, дори териториални.

През 1978 година самопровъзгласилият се бивш министър-председател на Сийланд Александър Ахенбах наема няколко германци и холандци, за да ръководят атака срещу княжеството, докато Рой и съпругата му са в Австрия. Майкъл е взет за заложник, но успява да превземе крепостта. Залавя Александър и наемниците, използвайки оръжия, скрити на платформата.

Без изненада Сийланд не е място, което може да бъде посетено лесно и на момента. Посещенията там сега не са разрешени.

Ако все пак успеете да посетите княжеството, няма много неща, които се случват там. Няма възможности за настаняване или списък с места за хранене.

Според техния правителствен уебсайт: „Поради настоящата международна ситуация и други фактори, посещенията в Княжество Сийланд обикновено не са разрешени. Съответно списъкът за кандидатстване за визи за момента е затворен“.

Срещу такса от 29,99 британски лири обаче може да станете лорд или лейди на острова. В допълнение бихте могли да си закупите и лична карта.

Въпреки че не е признат за официална държава, принц Майкъл казва в интервю пред BBC, че Сийланд „все още запазва своята независимост“ и е обитаван от множество жители, включително двама охранители на пълен работен ден.

Хора от целия ​​свят продължават да изпращат имейли на администрацията на микронацията с искане да се присъединят към княжеството.

„Ние не живеем в общество, в което хората обичат да им се казва какво да правят. Всеки обича идеята за свобода“, споделя Майкъл.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.