Сигнализирай!

България е водеща в ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицина

Gospodari.com
Gospodari.com
11.01.2023 г.
29
0

България е водеща в ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицина, пише в. Дневник.

58.5% от учещите "Медицина" в страната са чужденци. Това показват данните от Националната карта на висшето образование в България, която бе актуализирана в сряда с решение на Министерския съвет. Според документа България е първенец в целия ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности.

Снимка: iStock

Националната карта на висшето образование е приета с Решение на Министерски съвет през 2021 година. Тя се актуализира ежегодно, а информацията от нея се използва за определяне на държавната политика за висшето образование, включително приема в определени направления и специалности и разкриването на нови университети или филиали.

Като цяло чужденците, които се обучават в университети в България, се увеличават. През учебната 2021/2022 година техният брой е 16 525. Това е 8.2% от всички студенти в страната. През 2013 г. делът им е бил двойно по-малък - 4.1%.

Снимка: iStock

Едва 30% от българите имат висше образование

Общият брой на студентите в България е 200 781. Това е по-малко от половината от определения от Националната агенция за оценяване и акредитация общ капацитет на всички висши училища в страната.

Данните сочат, че само 2.5% от завършилите висше училище в страната през последните 5 години сега са безработни. През 2013 година техният дял е бил 4.15%. Отчитат се обаче значителни различия по отношение на реализацията по призвание в отделните професионални направления.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.