Сигнализирай!

Естония експулсира десетки дипломати и служители на руското посолство в Талин

Gospodari.com
Gospodari.com
11.01.2023 г.
30
0

Естония експулсира десетки дипломати и служители на руското посолство.

21 руски дипломати и други служители на руското посолство ще бъдат експулсирани, за да се "постигне паритет" в броя на дипломатическия персонал на двете страни съответно в Талин и Москва, предаде AFP. Те ще трябва да напуснат Естония до края на месеца.

Естонският външен министър Урмас Рейнсалу обяви в изявление, че няма оправдание за сегашния брой на дипломатическия персонал в руското посолство.

След началото на войната в Украйна Естония, Латвия и Литва изгониха руски дипломати. По-късно Русия нареди затварянето на естонските консулства в Санкт Петербург и Псков и обяви техния персонал за "персона нон грата".

България гони 70 руски дипломати (видео)

Снимка: iStock

Дипломатическото представителство на Русия в Талин ще бъде намалено до 8 дипломати и 15 души административен, технически и помощен персонал.

Как руски „дипломати“ плащат за обслужване на руските интереси (видео)

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова предупреди властите в Естония, че искането им за намаляване на броя на дипломатите и техническите работници в руското посолство в Талин няма да остане без отговор.

"За нас отдавна не е тайна, че Естония е една от най-враждебните към Русия държави. Русофобията е издигната там в ранг на държавна политика", каза Захарова и добави: "Същевременно изглежда им се иска да се харесат на задокеанските си ментори".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.