Сигнализирай!

ДПС иска третия мандат, Цонев видя "етнически привкус" в разпределянето му (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
11.01.2023 г.
8
0

"Към този момент ми прави много неприятно впечатление - кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни. Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група?

Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация. Партията, която има влияние може би не трето, може би дори второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с огромен интерес от цялото общество. Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже - в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място".

Окончателно: ГЕРБ, ДПС и БСП прекроиха изборните правила

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР.

Според него, "в това има етнически привкус":

"Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и много българи и другите етноси, но голяма част от този етнос 30 години смятат, че ДПС е тяхното политическо представителство. Това е неуважение към тези хора.

Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема. Не умираме от желание да получим мандата, нито от желание за власт, но питаме защо. Фактът, че не се дискутира името на ДПС, е дълбоко обиден", добави Йордан Цонев.

Той смята, че ДПС е най-подготвена да реализира такъв мандат. И заяви, че ако партията му получи третия мандат, ще предложили "програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят." Той посочи, че главните цели ще бъдат Шенген и еврозоната.

Коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП би била много добра преди войната в Украйна, категоричен бе той и добави:

"Но след като започна войната в Украйна, след като се изостри тази геополитическа криза, смятам, че такава коалиция няма да има никаква стабилност, когато парламентът и правителството ще трябва да вземат решения по отношение на партньорите ни от НАТО и ЕС".

Цялото интервю чуйте ТУК.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.