Сигнализирай!

Почина последният гръцки крал

Gospodari.com
Gospodari.com
11.01.2023 г.
41
0

Почина последният гръцки крал, съобщава гръцката обществена телевизия HellenicTV.

Последният крал на Гърция Константин II, с чието управление е свързан един от най-динамичните периоди в съвременната история на страната, почина на 82-годишна възраст.

Крал на елините и принц на Дания, той управлява Гърция между 1964 и 1973 г., когато монархията е свалена от военната хунта на полковниците.

Константин Втори беше съпруг на датската принцеса Анне-Мари, братовчед на крал Чарлз III и кръстник на принц Уилям,

Според ERT.бившият крал е починал от инсулт, след като миналата седмица е бил хоспитализиран в Атина. Съобщава се, че е страдал и от респираторни проблеми, според някои гръцки медии.

Потомък на кралското семейство на Шлезвиг-Холщайн-Глюксбург, той също е брат на София, майката на испанския крал Фелипе VI.

Монархията в Гърция беше премахната с референдум през 1974 г., с което се сложи край на датската династия, създадена през 1863 г. от прадядото на Константин II, Джордж I.

Почина британската кралица Елизабет II

Константин II застава на трона на 23-годишна възраст през 1964 г., младият монарх. Тогава той вече е постигнал слава като олимпийски златен медалист по ветроходство и е изключително популярен. Голяма част от тази подкрепа той трупа с активното си участие в машинациите, които свалиха правителство на Централния съюз на премиера Георгиос Папандреу.

Епизодът, все още широко известен в Гърция като "вероотстъпничество" или отстъпление от управляващата партия на няколко депутати, дестабилизира конституционния ред. През 1967 г. той довежда до военен преврат. В крайна сметка Константин се сблъсква с новото управление и е принуден да замине в изгнание.

Следващите десетилетия бившият крал прави само мимолетни посещения в Гърция. Всеки път те предизвикват политическа и медийна буря. Той постепенно се установява отново в страната през 2010 г., където носталгията към монархията се споделя от малцина.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.