Сигнализирай!

Facebook заглуши двама журналисти от "Сега"

Gospodari.com
Gospodari.com
11.01.2023 г.
14
0

Пореден рунд от битката между свободата на словото и социалната мрежа. Facebook заглуши двама журналисти от "Сега" без ясна причина, стана ясно днес.

Единият от тях е карикатуристът Христо Комарницки. Той отново беше наказан за 30 дни заради споделен пост на българин, който казва, че е в Украйна и ще бъде там до победата.

"Не ми говорете за патриотизъм - моят род е воювал за България от 1876-та. В рода ми имам ордени и медали от пет войни да ви замерям от София до Магадан. Не можете да ме уплашите - аз плаша отпадъците - не те мен", пише потребителят Калин Димитров.

Според компанията на Марк Зукърбърг постът "нарушава стандартите на общността по отношение на опасните лица и организации". Впечатление прави, че от платформата не е изтрит самият пост, но пък се блокират потребители за неговото споделяне.

Вторият потърпевш е сатирикът Иво Балев. Той е наказан с 6-дневен бан, след като е направил нецензурен коментар, но е цензурирал вулгарните думи със звездички. Споделил е и линк към фейк бюлетина на "Сега" от 5 януари със заглавие "Сценаристи снесоха сопол, вързаха му панделка". 

Също така през последните дни от Facebook бе блокиран и рекламистът Радослав Бимбалов. А профилът на поета Манол Глишев дори е заплашен с изтриване.

Припомняме, че редица профили на журналисти и граждански активисти биват блокирани и дори деактивирани от началото на годината. Причините за наложените забрани са спорни. Това от своя страна предизвика вълна на недоволство към компанията "TELUS International България", занимаваща се с модерация на Facebook у нас.

TELUS предприе “юридически действия” срещу Bird.bg

Както си спомняте, за кратко беше блокиран и разследващият журналист от сайта Bird.bg Атанас Чобанов.

Сдружение БОЕЦ организира на 18 януари протест пред офиса на TELUS.

"През последните 5 г. съм профилът ми е блокиран точно 50 пъти. Общо над 3 г. съм прекарал в режим блокиран заради дейността ми с БОЕЦ и битките ни срещу мафията и кремълската пета колона", отбелязва лидерът на организацията Георги Георгиев.

През декември в интервю за "Капитал(link is external)" вицепрезидентът на "Операции" на "TELUS International" за Европа Кристина Иванова отрече компанията да взима решения за прилагането на правилата на Meta.

Ние от "Господарите" също сме част от потърпевшите български медии, личности и огранизации, ограничени от социалната мрежа от пролетта насам. Въпреки активната ни дейност, малка част от материалите ни стигат до вас, потребителите, отново по необясними причини. Борбата обаче продължава, а вие можете да четете всичко най-интересно от страната и света на Gospodari.com!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.