Сигнализирай!

Енергийните напитки могат да причинят косопад при мъжете

Gospodari.com
Gospodari.com
11.01.2023 г.
37
0

Енергийните напитки могат да причинят косопад при мъжете, сочи ново проучване, цитирано от LadBible.

Оплешивяването може да бъде травмиращо и има много различни причини за това. Понякога е просто генетика, така чеможете да погледнете баща си и другите мъже в семейството си, преди да обвинявате енергийните напитки. Има и други фактори като възраст, стрес, безпокойство, хигиена на съня и начин на хранене.

Според някои учени обаче има връзка и между сладките напитки, включително енергийните, и ускоряването на косопада при мъжете. Констатациите са публикувани в рецензирано списание, наречено Nutrients. Те описват подробно проучване, проведено от китайски учени върху 1000 мъже.

Експертите от университета Синхуа в Пекин са установили, че господата, които пият големи количества енергийни напитки, както и газирани и спортни напитки и дори подсладени чай и кафе, са изложени на по-голям риск от косопад.

Сексуално насилие е да кажеш на мъж, че е плешив, реши английски съд

За да направят своето заключение, мъжете, участвали в проучването, е трябвало да консумират между един и три литра от напитките всяка седмица. В крайна сметка е установено, че тези, които консумират повече от една подсладена напитка всеки ден, са изложени на 42% по-голям риск от загуба на коса в сравнение с други мъже, които не пият нито една от гореспоменатите.

Участниците, които са признали, че страдат от косопад, са посочили, че консумират средно по 12 подсладени напитки на седмица.

И така, дали енергийните напитки са причината да губите косата си?

Накратко, не се знае със сигурност, но има риск консумацията им да ви навреди. Определено има редица причини за това и събраните доказателства подкрепят това заключение.

Здравословното хранене (и пиене) отдавна се посочват като възможен фактор за загуба на коса. Според дерматолога д-р Шарън Уонг: „Клетките на космения фоликул са вторите най-бързо делящи се клетки в тялото. Те изискват всички хранителни вещества от добре балансирана здравословна диета. Това включва постни протеини, добри въглехидрати и мазнини, витамини и минерали, но няма една суперхрана за коса".

„Тъй като косата не е основна структура за оцеляване, тялото не дава приоритет на използването на хранителни вещества за растежа на косата. Хранителните дефицити и бързите диети са честа причина за изтъняване и окапване на косата", добавя специалистът.

Снимки: iStock

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.