Сигнализирай!

"Полицаи" крадат милиони от възрастни хора

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2023 г.
21
0

"Полицаи" крадат милиони от възрастни хора. Новата престъпна схема сред "ало" мафията.

Измамници, представящи се за полицаи, крадат милиони пари в брой и ценности от възрастни хора. И то само с едно обаждане по телефона. Как работи криминалната схема и откъде звънят престъпниците, разказва Дойче Веле.

Внимание! Телефонни измамници!

"Операцията" се извършва от града, смятан за център на измамите, извършвани чрез колцентрове - Измир, Западна Турция. Оттук престъпници провеждат стотици телефонни разговори с възрастни хора, с цел да откраднат пари и ценни вещи. Измамниците се представят за полицаи, прокурори или банкови служители.

20-годишен, работещ в тези колцентрове, готов да разкрие повече за престъпната схема. Той нарича себе си "г-н Йегер". "Да накараш някого да ти повери всичките си спестявания само с един телефонен разговор - това е истинско постижение", казва той.

Кой е г-н Йегер?

"Г-н Йегер", мамещ възрастни германци от колцентър в Измир, споделя следното: "Правим големи пари, както никой друг." Разказва, че най-голямото му постижение е измама, която е донесла 25 000 евро - само за него. И то само с пет часа "труд". Въпреки това съвестта му понякога се пробужда – това е и причината да разкрие повече детайли за престъпната схема пред журналисти от немската медия NDR.

Младият мъж е израснал в беден квартал на германски град, а от приблизително 3 години живее в Турция. Негов приятел го наел да "работи" в споменатия колцентър. "Парите бяха примамливи", казва "г-н Йегер". Той ги харчил за купони, алкохол и проститутки.

Как работи схемата на "ало" измамниците?

Как работи престъпната мрежа?

Измамниците са специализирани в различни роли. "Филтриращите" набелязват потенциални жертви от телефонен указател в интернет. Номерата не са случайни. Те търсят лични имена, които са типични за по-възрастни хора – като Розвита, Фердинанд, Манфред или Мехтхилд. След това проучват и съответното им местожителство. Научават имената на улиците, магазините и близките автобусни спирки, дори и адресите на най-близките полицейски участъци.

Тази информация се използва, за да се симулира достоверност пред жертвите. Уловката е, че "набелязания" получава обаждане от германски телефонен номер, въпреки че престъпниците звънят от чужбина.

След като се идентифицира потенциална жертва, тя се поема от "терминатор". Той обикновено „затваря случая“, казва "г-н Йегер". Това означава, че измамниците карат жертвата да предаде пари или ценности на техен съучастник в Германия. Тази роля се поема от т.нар. "инкасатор".

Измами за милиони

Всяка година следователите в Германия регистрират десетки хиляди подобни обаждания от измамници. Само в Бавария през миналата година престъпниците са откраднати над 18 млн. евро, а в Долна Саксония - 4,5 млн. евро, което е рекорд. Други федерални провинции също отчитат щети: 2,3 млн. евро в Берлин, 2,1 млн. евро в Хамбург, 1,2 млн. евро в Шлезвиг-Холщайн. Списъкът е доста дълъг.

Съвместна работа между Германия и Турция

Германските и турските разследващи органи са работят съвместно, за да заловят измамниците. През септември 2022 г. в Турция са били осъдени 67 телефонни измамници. Главните обвиняеми са получили общо стотици години затвор. Подобни съвместни разследвания обаче са изключително сложни и трудоемки.

"Често е трудно да се екстрадира човек от Турция", казва прокурорката от Брауншвайг - Юлия Майер. "Затова за нас е добре, ако можем да предадем делото на турските ни колеги и да сме сигурни, че там ще има разследване, съдебен процес и присъди. В идеалния случай дори би трябвало жертвите да си получат обратно поне част от парите." Гаранция за това обаче няма.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.