Сигнализирай!

България изнася за Украйна 1000 пъти повече руски петрол, отколкото преди войната

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2023 г.
28
0

България изнася за Украйна 1000 пъти повече руски петрол, отколкото преди войната.

През изминалата година Украйна е купила огромни количества горива от България с произход руски петрол. Това сочат данните на българския Национален статистически институт, предоставени на EURACTIV България

Материал на Красен Николов и Антония Коцева посочва, че от януари до ноември 2022 година стойността на трансфера е била 700 милиона евро. Пак те посочват, че в годината преди инвазията на Русия България е изнесла петролни продукти на стойност едва 750 000 евро.

iStock

„Съвсем логично е, че България изнася повече горива за Украйна и това ще продължи и през тази година (...) Важно е да се подчертае, че всички изнесени към Украйна продукти са или директно произведени горива в Русия или произведени в „Лукойл Нефтохим“, посочва Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Твърдението на Асен Василев пред Die Welt

Die Welt: България тайно спаси Украйна в ключов момент от войната

Той не е съгласен с твърдението на бившия финансов министър Асен Василев, че България се е превърнала „в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти е покривала 40% от нуждите ѝ“. Според него този дял е доста преувеличен от Василев.

Основният петролен експорт от България за Украйна е на газьол. Той формира над 90% от доставките. През последните 6 месеца се увеличават и доставките на бензин.

iStock
Руска рафинерия продава руски петрол

Основният производител на газьол в България е рафинерията в Бургас. Тя е притежавана от руската петролна компания „Лукойл“ и все още работи предимно с руски петрол, внасян през Черно море. Работата със собствена суровина формира и съответно значително по-ниски цени.

„Лукойл“ се обяснява на руските медии за доставките на гориво от България за Украйна

Българската статистика показва, че Украйна вече е трето място сред най-големите търговски партньори на България заради износа на горива, като е изместила САЩ. През 2021 година Украйна е едва на осмо място сред страните извън съюза, в които се реализира български износ.

Пикът в износа на горива от България за Украйна е достигнат през ноември 2022 година, когато са изнесени петролни продукти за 130 милиона евро. Лавинообразното увеличение на петролния износ започва през май, когато са изнесени продукти за 40 милиона евро и достига до 105 милиона евро през юни. От юни до края на годината нивата са постоянно високи.

С пълния текст на материала може да се запознаете тук.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.