Сигнализирай!

Президентът обяви датата на изборите (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
24.01.2023 г.
28
0

Президентът обяви датата на изборите.

След общо три провалени опита за съставяне кабинет в този парламент, страната ни ще проведе пети парламентарни избори за период от две години.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април 2023 година, заяви президентът Румен Радев.

С указ държавният глава ще разпусне 48-ото Народно събрание на 3 февруари.

"Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риска за машинното гласуване, за може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия. Затова ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари и насрочвам парламентарни избори на 2 април". Това каза президентът Румен Радев.

БСП върна мандата за съставяне на правителство неизпълнен (видео)

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/2522896587858068/

Той се надява в оставащото време народните представители да обърнат внимание на важните закони. Според Радев това са антикорупционният, за контрола на главния прокурор и останалите закони от Плана за възстановяване и устойчивост, които са в напреднала фаза. Радев очаква борбата с корупцията, плана и европейската интеграция да са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

ЦИК: 2 април е напълно възможна дата за изборите (видео)

Снимка: стопкадър/видео БНТ

Радев не коментира дали ще има промени в служебния кабинет и ще говори с всеки един министър.

По-рано във вторник на среща с президента Румен Радев експертите на Централната избирателна комисия заявиха, че 2 април е напълно възможна дата за изборите.

“Датата 2 април е напълно възможна за ЦИК да организира изборите по-спокойно и да осигури машините”, подчерта пред държавния глава председателят на Комисията Камелия Нейкова. „26 март крие още един риск – смяната на часовото време”, предупреди тя.

Радев изрази надежда, че от Комисията са свикнали с промените в изборния закон. 

„Надявам се това да не е голямо предизвикателство пред вас. Съгласно последните промени, гражданите имат право да избират дали да гласуват с машина, или с хартиена бюлетина”.

Според президента усилията трябва да се фокусират върху указанията и обучението на членовете на секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване.

БСП върна мандата за съставяне на правителство неизпълнен.

“Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме 4 важни задачи за правителство. Поканихме всички партии на разговор. И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, стана ясно, че не се събра мнозинство за формиране на кабинет”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.