Сигнализирай!

Новият премиер на Нова Зеландия встъпи в длъжност

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2023 г.
33
0

Новият премиер на Нова Зеландия встъпи в длъжност. Крис Хипкинс положи клетва днес, с обещание да служи на страната с ентусиазъм.

Във вторник, управлявалата близо 6 години, Джасинда Ардърн направи последната си публична изява като премиер. Тя заяви, че е готова да бъде редови депутат, сестра и майка, но най-много ще й липсват хората, защото те са "радостта от работата".

Изненада в Нова Зеландия – премиерът подаде оставка

"Благодаря ви от дъното на сърцето си за най-голямата привилегия в живота ми", допълни тя.

Избраният единодушно за лидер на лейбъристите, Хипкинс, заяви, че чувства прилив на енергия и ентусиазъм и няма търпение "да се захване за работа".

Снимка: Reuters

Целите на новия премиер и неговото правителство са "да се уверим, че предоставяме възможности за всички новозеландци, които искат да работят усилено, да могат да работят, да напредват и да осигурят по-добър живот за себе си и за семействата си", съобщава "Ройтерс".

Хипкинс беше избран за първи път в парламента от Лейбъристката партия през 2008 г. Той беше назначен и за министър за COVID-19 през ноември 2020 г. Тогава се превърна в символ на успешната правителствена политика за справянето с пандемията. Нова Зеландия беше сред първите държави, затворили границите си. Тя успя да запази населението от коронавируса до февруари 2022 г., когато заради недоволството от ограниченията, мерките бяха разхлабени.

Преди да се закълне като премиер, 44-годишният Хипкинс беше министър на полицията, образованието, обществената служба, както и депутат.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.