Сигнализирай!

Откриха първото огнище на птичи грип за годината у нас

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2023 г.
40
0

Първото огнище на птичи грип за годината е открито в Етрополе, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заболяването е установено в два обекта със затворен цикъл на люпене и отглеждане на пъдпъдъци за яйца. Обектите в Етрополе принадлжат на един собственик.

До взимане на проба се стига след установяване на повишена смъртност на птици в обекта. Около 25 хиляди засегнати птици и яйца предстои да бъдат хуманно умъртвени.

Изпълнителния директор на БАБХ издаде заповед за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца (грип) по птиците. Заповедта изисква хуманното умъртвяване на хилядите заболели и контактни птици, и яйца в обекта. А след това и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Определена е 3-километрова предпазна зона около засегнатия животновъден обект. В нея попада град Етрополе. А населените места, попадащи в 10-километровата наблюдавана зона, са от общ. Етрополе – с. Лъга, с. Лопян, с. Рибарица, с. Ямна, с. Бойковец, а от общ. Правец – гр. Правец.

Бива извършено епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици. В това число и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Първи случай на птичи грип при човек е регистриран в Китай

Огнището е първо за 2023 година.

Изпълнява Национална профилактична програма, с цел превенция, установяване и ликвидиране на възникнали огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците в Република България.

БАБХ проявява заострена бдителност към птицевъдните стопанства в студения период на годината, тъй като той създава условия за възникване на вирусното заболяване.

От агенцията напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.