Сигнализирай!

Окончателно: Хората, подаващи сигнали за нарушения, ще бъдат защитени

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2023 г.
20
0

Окончателно: Хората, подаващи сигнали за нарушения, ще бъдат защитени, пише в. Дневник.

Депутатите приеха на второ четене законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, внесен от ГЕРБ - СДС. Поправките са част от ангажиментите, които България е поела по Плана за възстановяване и устойчивост.

От закрилата ще може да се ползва всеки сигнализиращ, неговите помощници, колеги и роднини. Също и хората, които правят информацията обществено достояние и я оповестяват. Този, който предприема действие с цел репресия срещу човек, подал сигнала, или срещу някой, свързан със сигнала, ще подлежи на глоба от 2000 до 8000 лева. Освен ако не подлежи на по-тежко наказание. Ако се установи обаче, че съзнателно е подаден сигнал или е оповестена публично невярна информация, е предвидена глоба от 3000 до 7000 лв.

Законът ще се прилага за сигнали, свързани с нарушения в области като обществени поръчки, финансови услуги, продукти и пазари, обществено здраве, безопасност на транспорта, сигурност на мрежите и информационните системи, правилата за заплащане на публични държавни и общински вземания, нарушения на трудовото законодателство, изпълнение на държавна служба и други сектори.

Снимка: БулФото

Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

По анонимни сигнали няма да бъдат образувани производства. Подобна е ситуацията и за сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години.

Предвижда се изграждане на канал за вътрешно подаване на сигнали и централен орган за външно подаване на информация.

Работодателите в публичния и частния сектор ще бъдат задължение да изградят вътрешен канал за сигнали. За централен орган за външно подаване на сигнали е определена Комисията за защита на личните данни. Тя ще има възможност да препраща сигналите до компетентния орган. Заради допълнителните функции, с които ще бъде натоварена комисията, депутатите завишиха и основните месечни възнаграждения на членовете с 20 на сто.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.